Honda Civic / Del Sol (1992 - 2000) EG/EH/EJ/EK/EM1 Discussion

help me please

 
Old 08-08-2004, 03:59 PM
  #1  
Thread Starter
 
slowstockcivic's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: elkton, md, usa
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default help me please

I have a 96 civic dx. 1.6 non vtec. just a slow pos but get uaually gets around fine. the only aftermarket part is a cold air intake. it died yesterday and had to be towed home. aafter looking at it i found it had no spark. after changing several things we finally have spark and it runs. the only thing is you can't give it any gas without it stalling. if you very very slowly increase the throttle it will gain rpms other than that it just just die. I have checked and it is at least getting fuel the rail. Can anyone give me some ideas. I have heard great things about you guys and hope you can help me too. Thanks in adance for any and all info.
slowstockcivic is offline  
Old 08-08-2004, 04:58 PM
  #2  
Honda-Tech Member
 
HXvtec's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: Orlando y0
Posts: 1,355
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: help me please (slowstockcivic)

how did it just die? did you get water in it? If you did then that could be your problem
HXvtec is offline  
Old 08-08-2004, 06:13 PM
  #3  
Honda-Tech Member
 
dsowers19's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Central, MN
Posts: 210
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: help me please (HXvtec)

a couple things to check.
1. injectors might be dirty. Try a fuel injector cleaner.
2. catalytic convertor might be plugged up or possibly muffler, lack of air flow will cause the car to die.

What did you all change?
dsowers19 is offline  
Old 08-09-2004, 04:02 AM
  #4  
Thread Starter
 
slowstockcivic's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: elkton, md, usa
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: help me please (dsowers19)

I thought that but i found it hard to believe that the injectors could get dirty and the spark could go out at the same time. that is y i am confused i changed the coil and the little hitachi module inside the cap as well as plugs and rotor. after you drive it the car will miss at an idle for a little while then once it cools it will idle fine again. as far as how it dies... from an idle if you throw the gas to it the thing will fall on its face. but if you just very very slowly give it gas it will be fine. I thought about the gas having water in it cuz if you choke the intake with your hand while applying gas it will do much better. i have drained the tank put fresh gas in along with injector cleaner and dry gas. it is a little better but not too much. should i try some rubbing acohol?? thanks for the tips guys.
slowstockcivic is offline  
Old 08-09-2004, 04:41 AM
  #5  
Honda-Tech Member
 
JimmyAtlantis's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Buffalo, NY
Posts: 1,854
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: help me please (slowstockcivic)

Do/did you have a check engine light?
JimmyAtlantis is offline  
Old 08-09-2004, 04:46 AM
  #6  
Honda-Tech Member
 
toolowsol's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: IL
Posts: 853
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: help me please (JRI94)

How did you fix your spark issue, the problems are most likely related. And if you haven't done so already, pull the CEL codes
toolowsol is offline  
Old 08-09-2004, 07:16 AM
  #7  
Thread Starter
 
slowstockcivic's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: elkton, md, usa
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: help me please (JRI94)

no check engine light spark was fixed by new coil. the coil has real good spark as well as the plugs
slowstockcivic is offline  
Old 08-09-2004, 08:08 AM
  #8  
IVI
Honda-Tech Member
 
IVI's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: NJ, USA
Posts: 2,472
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: help me please (slowstockcivic)

your having a fuel / air delivery problem.

try spraying starting fluid into the throttle body and then giving it gas immediatly after to see if its a fuel problem.

disconnect vaccum hose to see if its an air delivery problem.

IVI is offline  
Old 08-10-2004, 04:41 AM
  #9  
Thread Starter
 
slowstockcivic's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: elkton, md, usa
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: help me please (IVI)

what vaccum hose are you talking about?? In the past three says i have had like 13 different people look at it including the head tech guy from a honda dealer and they are all stumped.
slowstockcivic is offline  
Old 08-10-2004, 06:49 AM
  #10  
Honda-Tech Member
 
FOC-US2K's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Washington, DC, USA
Posts: 655
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: help me please (slowstockcivic)

I had a problem like that once. Check your timming.
FOC-US2K is offline  
Old 08-10-2004, 11:07 AM
  #11  
IVI
Honda-Tech Member
 
IVI's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: NJ, USA
Posts: 2,472
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: help me please (slowstockcivic)

<TABLE WIDTH="90%" CELLSPACING=0 CELLPADDING=0 ALIGN=CENTER><TR><TD>Quote, originally posted by slowstockcivic &raquo;</TD></TR><TR><TD CLASS="quote">what vaccum hose are you talking about?? In the past three says i have had like 13 different people look at it including the head tech guy from a honda dealer and they are all stumped.</TD></TR></TABLE>

tell me what they did?

disconnect any vaccum hose that will allow more air into the motor. take off your intake also if its not already off.

it can be a faulty sensor but you said your not getting any cel?

did you or any of the techs try spraying starting fluid into the throttle body?

also what foc-us said, check your timing.

IVI is offline  
Old 08-12-2004, 05:03 AM
  #12  
Thread Starter
 
slowstockcivic's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: elkton, md, usa
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: help me please (IVI)

alrready checked cam timing and spark timing and they are both ok.it is at the dealer now. i think it is an internal engine problem now. i see a gsr motor in the near future.
slowstockcivic is offline  
Old 08-12-2004, 05:21 AM
  #13  
Honda-Tech Member
 
ubercerealkiller's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Century FL
Posts: 581
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: help me please (slowstockcivic)

...could your air filter have gotten wet or dirty or something?
just trying to help... lol, but im sure a honda tech dealer would have figured that one out. unless he was stupid, which is possible.
ubercerealkiller is offline  
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Ron Burgandy
Drag Racing
16
01-08-2012 07:01 PM
vtec_fed
Honda Prelude
8
12-02-2009 01:07 PM
KidVicious
Honda Civic / Del Sol (1992 - 2000)
2
07-19-2009 07:24 PM
JokerTypeR
Honda CRX / EF Civic (1988 - 1991)
13
02-10-2007 02:27 AM
gworthyunit
Honda Civic / Del Sol (1992 - 2000)
8
11-19-2006 10:28 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: help me please


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: