Honda Civic / Del Sol (1992 - 2000) EG/EH/EJ/EK/EM1 Discussion

eg, d15b7, runs fine below 3000 rpm, won't rev past it, please help

 
Old 04-25-2005, 05:34 PM
  #1  
Thread Starter
 
bob95egdx's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Mobile, AL, USA
Posts: 32
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default eg, d15b7, runs fine below 3000 rpm, won't rev past it, please help

The problem started all of a sudden about 4 days ago. I drove the car up on ramps to make it easier to work on and then I did a compression check. After I replaced the spark plugs and wires and restarted the engine I noticed that it wouldn't rev past 3000 rpms. It ran fine before I did the compression check and the compression was good too. It's a 95 with 100,000 miles. The car will top out at about 80 mph at 3200 rpm if I don't give it full throttle. If I give it full throttle it will immediately sound like its not getting any gas or maybe spark. I have an MSD distributor cap with a large Accell external coil that has been working fine for a ferw months now. When I was trying to figure out what was wrong with it I pulled the connector off the tps sensor and it conked out and I think that is when the cel came on. I didn't notice if it was already on before I did that. I got a code 4 when I checked it and my Haynes manual says to check the crank angle sensor(CKP). I checked it with my ohmmeter as well as the other 2 sensors wired to the same harness connector, the TDC sensor and the CYP sensor. They all checked out fine. I wasted money on new plug wires and they didn't help. I tested the fuel injector ohms and they were all good. I have a brand new airfilter. I want to check the fuel pressure to see if the fuel pump is the problem but I haven't made a special bolt to screw into the fuel filter yet. I went to the dealership and asked if I could buy the part from them that they would use to check the fuel pressure and they were no help. The engine was making a rapid pop pop pop sound and had no power when I would try to rev past 3000. A guy I know thought it could be that my bosch platinum plugs were burned up and I checked them again and he was sorta right because the platinum tip was rounded over and slightly recessed from the edge of the ceramic that supports it. I thought I found my problem and put my stock plugs back in that I had saved for the last year since they were still good. It made the engine sound better but it still won't rev past 3000. Now it doesn't make the sputtering pop pop pop sound at 3000 but it dies for a second as the engine tries to jump past 3000 and catches again as it slows a little to below 3000. I have been reading this forum for a t least a year since I got my first Honda and I never had a problem till now and didn't know enough to be posting any replies to anyone else. Also I'm installing my pieced together turbo kit during my vacation at the end of May. I'm using Uberdata and I have a PLX devices R500 wideband on the way if anyone lives in my area and would like to help me out . (Mobile, AL) Sorry for the long post but I wanted to cover what I have tried so far to make it easier for y'all to help me.
bob95egdx is offline  
Old 04-25-2005, 07:12 PM
  #2  
Thread Starter
 
bob95egdx's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Mobile, AL, USA
Posts: 32
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: eg, d15b7, runs fine below 3000 rpm, won't rev past it, please help (bob95egdx)

Hasn't anyone else ever had this problem? I need some opinions or ideas or at least flame me for being a newb.
bob95egdx is offline  
Old 04-25-2005, 09:39 PM
  #3  
Honda-Tech Member
 
Ajax's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: USA
Posts: 661
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: eg, d15b7, runs fine below 3000 rpm, won't rev past it, please help (bob95egdx)

Paragraph your post and I bet you'll get some help
Ajax is offline  
Old 04-25-2005, 11:50 PM
  #4  
B*a*n*n*e*d
 
Join Date: Sep 2004
Location: Anaheim, CA
Posts: 333
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: eg, d15b7, runs fine below 3000 rpm, won't rev past it, please help (bob95egdx)

I know it's a dumb question, but the popping sound makes me think ignition. Did you recheck to make sure the wires were correctly put back?
jeef84 is offline  
Old 04-26-2005, 07:45 AM
  #5  
 
Scoupe's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Amsterdam, Netherlands
Posts: 15
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: eg, d15b7, runs fine below 3000 rpm, won't rev past it, please help (jeef84)

that means your car runs on "emergency"program
reset ECU and check ground wirings on/in the car
Scoupe is offline  
Old 04-26-2005, 08:05 PM
  #6  
Thread Starter
 
bob95egdx's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Mobile, AL, USA
Posts: 32
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: eg, d15b7, runs fine below 3000 rpm, won't rev past it, please help (Scoupe)

I'm sure the wires are hooked up correctly since I only pulled them off the plugs and the way they are different lengths they could only go back the same way. I tried disconnecting the battery to reset the check engine light to see if it would come back on but it didn't help. How long do you have to leave the battery unhooked? I only had it off for about a minute at the most.
bob95egdx is offline  
Old 10-01-2010, 01:06 PM
  #7  
Honda-Tech Member
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: eg, d15b7, runs fine below 3000 rpm, won't rev past it, please help

hello.. I have been searching all over the net trying to find someone that has a lot of knowledge about the older hondas. I have a 1991 honda crx I bought with a hopefully minor problem. First off the guy swapped the motors. The crx now has a 1992 B18 dohc engine in it that was out of a 1992 Acura Integra. 5 speed car. He said he BELIEVES it has the 0bd1 computer in it and the stock integra wiring harness. I don’t know **** about imports so im taking his word on this. The problem with the car is it wont run past 3000 RPM's. Idles and starts fine. but in any gear your in it wont go past 3000 rpm and sorta just bogs down after you hit that point? the computer is spitting out the crank sensor code but its a new dizzy?Can you guys please help me? You can reach me at 574-806-5750. thanks a ton
Anthony
anthony02tolson is offline  
Old 10-01-2010, 01:42 PM
  #8  
Honda-Tech Member
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 45,259
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default Re: eg, d15b7, runs fine below 3000 rpm, won't rev past it, please help

^The crank senor code is almost surely the cause. If you are sure the distributor is fine, then the code may be due to a bad crank sensor wire (two run to the ECU) or even a bad ECU.
Former User is offline  
Old 01-03-2012, 04:55 PM
  #9  
Trial User
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 1
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: eg, d15b7, runs fine below 3000 rpm, won't rev past it, please help

i have the exact same problem as the 1st guy except i have no codes and the cel isnt on anyone have any other ideas
sltstrange is offline  
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Circaskaterr
Honda Civic / Del Sol (1992 - 2000)
2
03-15-2016 02:18 PM
jeffry6996
Acura Integra
6
01-15-2007 08:11 PM
DC5ftmfw
Tech / Misc
4
08-07-2006 05:43 AM
.David
Tech / Misc
19
01-23-2005 08:52 PM
SAVIOVEGA
Hybrid / Engine Swaps
4
01-15-2004 07:13 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: eg, d15b7, runs fine below 3000 rpm, won't rev past it, please help


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: