Go Back   Honda-Tech > Honda and Acura Model-Specific Technical Forums > Honda Accord (1990 - 2002)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


Welcome to Honda-Tech!
Welcome to Honda-Tech.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Honda-Tech community today!


Reply
 
 
 
submit to reddit
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 05-20-2010, 07:09 AM   #1
Honda-Tech Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 10
iTrader Rating: (0)
Send a message via Yahoo to jetncomptech
Icon2 STILL GETTING TDC & CYP SENSOR CODES 1361 & 1381 FOR MY 96 ACCORD V6 AFTER REPLACING

I read the moderators troubleshooting steps for the main relay, and starting issues and ran through those. I also checked the green wire on the new ignition module with the key on & it has the same power as does the battery, that we cleaned the terminals on & gave it a complete charge.

We had a very weak spark from the distributor & replaced it was white not blue color,that cannot be measured with a DVM. POWER FROM THE NEW COIL is at least 12 volts.

I have replaced , distributor the ign. module, cap & rotor, coil also the plugs , checked all fuses and the ecu plugs/connectors & grounds shown in the moderators steps.I did not run the DVM tests on the ECU, but I'm getting the proper sequence of check engine light coming on then going off with the fuel pump 2 seconds noise/running & the 1 click just after from the main relay which we tried a new one & it had zero effect.

The TDC & CYLINDER POSITION SENSOR on a 2.7 V6 are under the timing belt sprocket upper forward and the OBD2 reaader (INNOVA 3100) gave me codes for those sensors. WE did replace The TDC & CYLINDER POSITION SENSORS and NO DIRECTIONS ON INSTALLING LEFT OR RIGHT CAME WITH THOSE SENSORS. We ALSO had to set all three timing marks again.

I also found a bad temp sensor & replaced it.

The only reason I posted was after doing most of the above & still not getting it STARTED but still won't accel without dying . This 96 Accord is being fixed up for my son & I of course appreciate all the help and suggestions. .
It cranks very well now that we replaced so much. It just doesn't want to run very long & now the TDC & CYP sensor codes p1361 & p1381 say intermittent which before they had a different code for both.

LIKE I SAID NOW IT STARTED , but won't run more than a minute or so before the CEL comes on and it dies. PLEASE HELP & THANKS
jetncomptech is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2010, 11:29 AM   #2
Honda-Tech Member
 
Spaceballsthelunchbox's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: All over.
Posts: 2,007
iTrader Rating: (0)
Default Re: STILL GETTING TDC & CYP SENSOR CODES 1361 & 1381 FOR MY 96 ACCORD V6 AFTER REPLA

I had a similar issue with my 96 accord 4 cyl.
I replaced the distributor and the problem continued.
I took the pins out of the plug ( the one in the harness ) and closed the connectors a bit more tightly with a pair of pliers. You have to be careful not to close the pins all the way so they still make a connection. That was it, the CYP and Tdc codes finally stopped popping. For ***** and giggles, I reinstalled the old distributor and it worked perfectly, I am still using that one.
__________________
The "impossible" just takes a little longer.
Spaceballsthelunchbox is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2010, 01:06 PM   #3
Honda-Tech Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 10
iTrader Rating: (0)
Send a message via Yahoo to jetncomptech
Icon2 Re: STILL GETTING TDC & CYP SENSOR CODES 1361 & 1381 FOR MY 96 ACCORD V6 AFTER REPLA

Thanks Maxbore, I'll have to try that. I'm not getting fire or enough fire/spark from the distributor again today, so it's back to not starting again. I've swapped the CYP & TDC sensors since they didn't have install instructions and then swapped them back after that didn't work.

Course I tried 2 distributors and it started on the 2nd one but soon as i DROVE down the road it started missing and died , several times before I could back it up. Soon as I gave it any gas it dies or let it set a minute or so when it does start it dies.

Right now though it's not starting again. So I bought a new negative cable and removed the rusted bracket it attached to and installed the new battery to block ground 1st then the rusty one that also holds two connectors , and still no start.
jetncomptech is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2010, 06:08 AM   #4
Honda-Tech Member
 
overboostin's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: houston, tx, usa
Posts: 70
iTrader Rating: (0)
Default Re: STILL GETTING TDC & CYP SENSOR CODES 1361 & 1381 FOR MY 96 ACCORD V6 AFTER REPLA

only thing left is the ecu to be bad, you have swap every part needed to make it run.
__________________
only h22 5 speed odyssey boosted traded gone
now 99 odyssey (boosting and collecting parts for 6speed trans )
overboostin is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2010, 07:59 AM   #5
Honda-Tech Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 10
iTrader Rating: (0)
Send a message via Yahoo to jetncomptech
Icon6 Re: STILL GETTING TDC & CYP SENSOR CODES 1361 & 1381 FOR MY 96 ACCORD V6 AFTER REPLA

Hey thanks OVERBOOSTIN , I finally got combustion today since it had died after replacing the distributor and now it got codes p1381 & p0336 for intermittent CYP and wrong voltage on crankshaft sensor.
so since the crankshaft sensor hasn't been replaced I'm ordering one now.
jetncomptech is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2010, 10:32 AM   #6
Honda-Tech Member
 
overboostin's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: houston, tx, usa
Posts: 70
iTrader Rating: (0)
Default Re: STILL GETTING TDC & CYP SENSOR CODES 1361 & 1381 FOR MY 96 ACCORD V6 AFTER REPLA

have u ohm out the crank yet , it realy sounds like the ecu , have u jumped the car lately? the spike could have damaged it . i had this happen to me befor and replace every thing and the disrtiubtor keep going out so i would replace it and it would run again but then go out ,, swap ecu and never had aproblem again
__________________
only h22 5 speed odyssey boosted traded gone
now 99 odyssey (boosting and collecting parts for 6speed trans )
overboostin is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2010, 12:29 PM   #7
Honda-Tech Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 10
iTrader Rating: (0)
Send a message via Yahoo to jetncomptech
Icon6 Re: STILL GETTING TDC & CYP SENSOR CODES 1361 & 1381 FOR MY 96 ACCORD V6 AFTER REPLA

Hey Overboostin No but thanks cause I already thought the same thing , but the Check engine light does what's supposed to do according to all forumns and the honda repair manual if the CEL does not stay on then it's not the ECU? unless yours did the same thing ?
jetncomptech is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2010, 01:05 PM   #8
Honda-Tech Member
 
overboostin's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: houston, tx, usa
Posts: 70
iTrader Rating: (0)
Default Re: STILL GETTING TDC & CYP SENSOR CODES 1361 & 1381 FOR MY 96 ACCORD V6 AFTER REPLA

Quote:
Originally Posted by jetncomptech View Post
Hey Overboostin No but thanks cause I already thought the same thing , but the Check engine light does what's supposed to do according to all forumns and the honda repair manual if the CEL does not stay on then it's not the ECU? unless yours did the same thing ?
yes it did the same every time i changed somthing a new code came up , and so on , once i swaped ecu i put all the old sensors back and it still ran . so i had some extra sensors then .
__________________
only h22 5 speed odyssey boosted traded gone
now 99 odyssey (boosting and collecting parts for 6speed trans )
overboostin is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2010, 01:10 PM   #9
Honda-Tech Member
 
gianinline's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Pompano Beach, FL, USA
Posts: 3,479
iTrader Rating: (0)
Default Re: STILL GETTING TDC & CYP SENSOR CODES 1361 & 1381 FOR MY 96 ACCORD V6 AFTER REPLA

I didn't read all the posts, but i just wanted to say that you should check your wiring harness too, the one from the sensors leading to the firewall (eventually ECU). I had a problem with crank sensor before, replaced it... didn't work, then i changed the harness, and CEL was gone.
__________________
CD squad #016 http://kozerauto.blogspot.com/
CUSTOM LCA 5th gen Accord - http://www.flaccords.com/forums/showthread.php?t=5324 Check it out!
gianinline is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2010, 05:26 PM   #10
Honda-Tech Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 10
iTrader Rating: (0)
Send a message via Yahoo to jetncomptech
Default Re: STILL GETTING TDC & CYP SENSOR CODES 1361 & 1381 FOR MY 96 ACCORD V6 AFTER REPLA

thanks I have been checked all the multi connectors from the harness and looking over the harness as I go
jetncomptech is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2010, 07:52 PM   #11
Honda-Tech Member
 
phootbag's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 1,715
iTrader Rating: (0)
Default Re: STILL GETTING TDC & CYP SENSOR CODES 1361 & 1381 FOR MY 96 ACCORD V6 AFTER REPLA

A graphing multimeter is what I use in situations like this. Being able to observe the wave form as the car dies can tell you if the problem is with the sensor or the wiring.

Perform tests at the sensor itself and then at the ECU and compare.
__________________
Quote:
Originally Posted by phootbag View Post
A "dizzy" is that magical thing you replace when your car wont start.
Quote:
Originally Posted by chrisff521 View Post
Ok so youre saying I should replace the whole "dizzy" ?
phootbag is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2010, 04:22 PM   #12
Honda-Tech Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 10
iTrader Rating: (0)
Send a message via Yahoo to jetncomptech
Default Re: STILL GETTING TDC & CYP SENSOR CODES 1361 & 1381 FOR MY 96 ACCORD V6 AFTER REPLA

I changed the coil again and then we had the injector circuit tester hooked up and noted intermittent lites on them while cranking , my starter went out most likely from all the cranking so now it will be new as well.

I replaced the crank sensor too. I had already stated I checked all the grounds noted in troubleshooting and now also tried another ECU . still no start
jetncomptech is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2011, 09:21 AM   #13
Trial User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 1
iTrader Rating: (0)
Default Re: STILL GETTING TDC & CYP SENSOR CODES 1361 & 1381 FOR MY 96 ACCORD V6 AFTER REPLA

Hey I have the same codes (1361 and 1381) for my 1996 Honda accord V6 and the information I got said that the TDC and CYP were in the distributor, can anyone post pics to show the actual location. I'm not much of a mechanic, and I've already replaced the distributor (apparently NOT the problem). Please Help!!!
Benrsmith is offline   Reply With Quote
 
 
 
submit to reddit
Reply

Tags
1996, 27, 96, accord, code, cyp, distributor, honda, noise, odyssey, p1381, replace, sensor, tdc, troubleshoot, v6

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1995 Honda Accord VTec - Help christina4733 Honda Accord (1990 - 2002) 4 04-16-2014 07:01 AM
[FAQ] ECU Codes for everyone JDMlyfestyle Honda Civic/Del Sol (1992 - 2000) 577 03-26-2014 02:59 PM
P1361 TDC Sensor jrotola Honda Civic (2001 - 2005) 2 07-21-2013 06:31 AM
p1361 code coreysimpson86 Honda Accord (1990 - 2002) 0 05-25-2013 01:44 PM
p1361 and p1362 codes teggsr925 Honda Civic/Del Sol (1992 - 2000) 2 04-05-2010 04:37 PM



All times are GMT -8. The time now is 08:26 PM.



2014 Copyright, InternetBrands Inc.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.

Honda and the Honda marquee are registered trademarks of the American Honda Motor Company, Inc. Neither American Honda Motor Company nor its subsidiaries or affiliates shall bear any responsibility for Honda-Tech.com content, comments, or advertising. Honda-Tech.com is not affiliated with American Honda Motor Company in any way. American Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse Honda-Tech.com in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.
Emails & Contact Details