Go Back   Honda-Tech > Honda and Acura Technical Forums > Forced Induction
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


Welcome to Honda-Tech!
Welcome to Honda-Tech.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Honda-Tech community today!


Reply
 
 
 
submit to reddit
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-15-2003, 10:53 AM   #1
revhigh96
Junior Member
Garage is empty, add now
 
revhigh96's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Pittsburgh, Pa, US
Posts: 517
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to revhigh96
Default The correct way to make your own Profec B switch

For people that dont know what I am talking about I will explain it first.

On the back of the Profec B there is a small jack for the wireless boost switch. Some people came up with the idea to make their own wired switch instead of spending the $100 for the greddy one. In all the tutorials for this I have seen the people just took a mono headphone plug and when you touch the two wires together it switches. The big problem with this is you need a small piece of vacume line (1-2mm works best) to shorten the lenght of the plug or else something shorts out inside the profec B. I tried this and it worked pretty good for a while but every once in a while I would have to mess with the plug to get the connections correct because the insulation was keeping the plug from "clipping in" to where it was supposed to sit.

Today I decided I had enough with the ghetto rigged switch and it was time to figure out how to do it right.

I took the Profec B appart and to my amasement the plug in the back is a stereo headphone plug and NOT a mono one! The plug inside the Profec B had three contact points. The mono plug everybody was putting in there only had two and was shorting the plug out between two of the contact points which was making the Profec B smoke!

I took a spare STEREO headphone plug I had laying around and plugged it in with no modifications what so ever. It work great. No smoke and it clicked in like it was supposed to so there is no more messing around with the connections.

Now for the wiring part.

Now there are three wires not two like everyone is used to.
(refer to picture below)
1. The tip of the headphone plug is the signal wire to the Profec B.
2. The center of the plug is the power wire that goes to the wireless part (We wont use this)
3. The last part is the ground.

Click the image to open in full size.

Now all you have to do is put a momentary switch between the #1 and #3 wire and there you have it!

I was able to use my old cruise control buttons on my steering wheel for my switch and that works great.

Any questions?
__________________
-96 Civic EX - b18c5 turbo

revhigh96 is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2003, 11:06 AM   #2
ScottEK
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
ScottEK's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Hiboosta, IL, USA
Posts: 2,959
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to ScottEK
Default Re: The correct way to make your own Profec B switch (revhigh96)

I read mostly all the Profec B switch posts, I remember people's were shorting out and I'm pretty sure they finally figured out that the switch was supposed to be switching a ground on and not +12v like everyone was doing. Anyone remember something like this?
__________________
Scotty Doesn't Know!
90' Chameleon CRX - TopMount SC61 w/ 4" Downpipe Can Be Done...
94' Integra - Project Dadfab
96' Civic EK H22 Hatch
02' RSX Type-S Daily Driver

<FONT COLOR="blue">Download My Turbo CRX Videos</FONT>
ScottEK is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2003, 11:10 AM   #3
revhigh96
Junior Member
Garage is empty, add now
 
revhigh96's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Pittsburgh, Pa, US
Posts: 517
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to revhigh96
Default Re: The correct way to make your own Profec B switch (beta13)

Yeah I do remember that and the way I did it takes care of both the mono plug problem (which is definatly one of the problems) and mine does go to ground. Even with going to ground you will still have problems if you try to use a mono plug without some type of spacer or washer.
__________________
-96 Civic EX - b18c5 turbo

revhigh96 is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2003, 08:04 PM   #4
SOUNDEFFECTS
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
SOUNDEFFECTS's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Lost in turbo world, Florida
Posts: 1,316
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to SOUNDEFFECTS
Default Re: The correct way to make your own Profec B switch (revhigh96)

pimp *** craftsmanship! Click the image to open in full size.
__________________
Old School Boost Junkie
SOUNDEFFECTS is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2003, 08:14 PM   #5
FredoSP
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
FredoSP's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: SC61ville, Brooklyn, NY/TX, USA
Posts: 10,836
iTrader Rating: (0)
Default Re: The correct way to make your own Profec B switch (revhigh96)

so u just use your curise control button to turn on the Profec B or to adjust boost levels?

I have a Profec A I wonder if I have this?

- Fred
__________________
400+ Whp Club

Arturbo, Earl, Stan, Len, Boostfed.com http://images.honda-tech.com/set1/smile/emthup.gif

"I rather be tried by 12 then carried by 6" P.O. Diaz, NYPD
FredoSP is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2003, 08:30 PM   #6
White Smoke
i my honda
Global Mod
Garage is empty, add now
 
White Smoke's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Maryland
Posts: 9,924
iTrader Rating: (0)
Default Re: The correct way to make your own Profec B switch (revhigh96)

What about an hks evc IV. Think this will work? I will have to take it appart and check it out. Click the image to open in full size.
White Smoke is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2003, 08:36 PM   #7
GSRrR
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
GSRrR's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: Los Angeles
Posts: 2,253
iTrader Rating: (0)
Default Re: The correct way to make your own Profec B switch (FredoSP)

Quote:
Originally Posted by FredoSP
so u just use your curise control button to turn on the Profec B or to adjust boost levels?

I have a Profec A I wonder if I have this?

- Fred
to switch between hi and low boost settings
GSRrR is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2003, 09:16 PM   #8
torr
Junior Member
Garage is empty, add now
 
Join Date: Sep 2002
Location: minot, nd, 58701
Posts: 646
iTrader Rating: (0)
Default Re: The correct way to make your own Profec B switch (GSRrR)

Yeah post up about he profec A? Would be nice to know if that works
__________________
I wish I can install an aem on my girlfriend so I can tune her mouth shut.
torr is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2003, 11:14 PM   #9
PHiZ
Member
Garage is empty, add now
 
PHiZ's Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: NL, CT, cuba
Posts: 3,347
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to PHiZ
Default Re: The correct way to make your own Profec B switch (torr)

I don't have a profec, but I'd like to say thanks for a GREAT post.

Click the image to open in full size.

-PHiZ
__________________
More go fast, less look fast.
Wideband tuning, ECUs, Conversion Harnesses, and ECU chipping available!!
PHiZ is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2003, 07:34 PM   #10
revhigh96
Junior Member
Garage is empty, add now
 
revhigh96's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Pittsburgh, Pa, US
Posts: 517
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to revhigh96
Default

Thanks for the positive feedback! If somebody wants to donate a profec A to me I'll figure it out!

It works really good cause I dont have cruise control in my car anymore and just a quick push of the button on the steering wheel and I'm at high boost! This function can also work as a ghetto traction control on launch. I wired the button in after the steering column so that I didnt have to worry about the wires wrapping around the steering wheel. I let honda fix that problem for me.

I'm not on my home computer but I will post the wire colors that I used next time I'm on.
__________________
-96 Civic EX - b18c5 turbo

revhigh96 is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2003, 07:45 PM   #11
revhigh96
Junior Member
Garage is empty, add now
 
revhigh96's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Pittsburgh, Pa, US
Posts: 517
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to revhigh96
Default

I was just looking on greddy's site and it says that wireless button they make will work on any of their profec boost controllers. This means that the wired one I posted should work on the A. Somebody check it out and post back. Remember the entire mod costs all of like $3!
__________________
-96 Civic EX - b18c5 turbo

revhigh96 is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2003, 08:11 PM   #12
rjardy
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
Join Date: Jan 2002
Location: Prescott Arizona
Posts: 4,426
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to rjardy
Default Re: (revhigh96)

The back of the A is the same, if you look around, the greddy switch will work on both A and B controllers, so there is no reason this trick wont work.


Rob
__________________
Back to civilian life, and adapting well http://images.honda-tech.com/set1/smile/emsmile.gif
rjardy is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2003, 08:31 PM   #13
torr
Junior Member
Garage is empty, add now
 
Join Date: Sep 2002
Location: minot, nd, 58701
Posts: 646
iTrader Rating: (0)
Default Re: (rjardy)

so do you have to hold the button? or is it one press to turn no high boost, then press again to turn off? Also do i have to setup my profec to run this, as i see nothing about it in the book? thanks for the great post
__________________
I wish I can install an aem on my girlfriend so I can tune her mouth shut.
torr is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2003, 10:16 PM   #14
I Like Boost
Garage is empty, add now
 
I Like Boost's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: FT. Lauderdale, Florida, USA
Posts: 1,086
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to I Like Boost
Default Re: (torr)

So i plug the stero jack into my proflec b, then how would i hook it up to my cruise control button?
__________________
Turbo GS-R 350whp
Turbo MKIII Supra 400whp
Turbo SRT-4 ???whp
I Like Boost is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2003, 06:54 AM   #15
ScottEK
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
ScottEK's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Hiboosta, IL, USA
Posts: 2,959
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to ScottEK
Default Re: (IMPULSE B18C-T)

It acts just like pressing the button on the face of the Profec B to switch between lo and hi boost modes.
__________________
Scotty Doesn't Know!
90' Chameleon CRX - TopMount SC61 w/ 4" Downpipe Can Be Done...
94' Integra - Project Dadfab
96' Civic EK H22 Hatch
02' RSX Type-S Daily Driver

<FONT COLOR="blue">Download My Turbo CRX Videos</FONT>
ScottEK is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2003, 07:46 AM   #16
VaporTrail
New User
Garage is empty, add now
 
VaporTrail's Avatar
 
Join Date: Nov 2000
Location: Tampa, FL, USA
Posts: 3,467
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to VaporTrail
Default Re: (revhigh96)

it should also work with the Profec E-01
__________________
[B]<U>1995 240sx SR20DET</U>[/B] - GT25R, widebody, 400whp too much to list
VaporTrail is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2003, 11:00 AM   #17
revhigh96
Junior Member
Garage is empty, add now
 
revhigh96's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Pittsburgh, Pa, US
Posts: 517
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to revhigh96
Default

Like Beta13 said above it is just like pressing the button on the front of the profec. To hook it into the cruise control buttons just look up the color of the wires that go to the button and use the button as a normal momentary switch. I'll try to get a wiring diagram or atleast colors or something by tonight.
__________________
-96 Civic EX - b18c5 turbo

revhigh96 is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2003, 06:19 PM   #18
Pengo
Garage is empty, add now
 
Pengo's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Long Island, NY, USA
Posts: 2,047
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to Pengo
Default Re: (revhigh96)

nice job man Click the image to open in full size.
remember when i did the hacked up insulation mono plug solution? it did work fine, but i would always check the connection in the back to make sure it didnt come loose. still, i'm sure the stereo plug would work a lot better since it'd be in all the way and there's no risk of losing connection. that's some nice work there. too bad i'm gettin outta the honda game. but i'm sure it'll be useful if i go boosted agn in the future. props to finally figuring out the clean solution Click the image to open in full size.
__________________
[url="http://www.honda-tech.com/zerothread?id=1275439"]94 Captiva Blue Del Sol (FS in NY area)[/url]

-MY98 Scooby Impreza - Stock, Bone Stock
Pengo is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2003, 01:41 AM   #19
toxicshit
B*a*n*n*e*d
Garage is empty, add now
 
Join Date: Jun 2003
Location: Europe, The netherlands, The Netherlands
Posts: 289
iTrader Rating: (0)
Default

nice post !!!
toxicshit is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2003, 07:58 AM   #20
revhigh96
Junior Member
Garage is empty, add now
 
revhigh96's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Pittsburgh, Pa, US
Posts: 517
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to revhigh96
Default

Thanks again for the comps. Lets keep this post on top so everybody can check it out!
__________________
-96 Civic EX - b18c5 turbo

revhigh96 is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2003, 11:06 AM   #21
NyQuiL
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
NyQuiL's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Chicago, IL
Posts: 1,024
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to NyQuiL
Default Re: (revhigh96)

i just got my profec b spec II a week ago. I was also plannin on purchasing the greddy switch, but im really gona try to rock this instead. Pics or wiring diagram would rock.

again badass post Click the image to open in full size.
__________________
Previous: Z32TT/DC4/GST/S14/MS3
Current: 06 Civic Lx Coupe - mpg monster
NyQuiL is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2003, 08:21 AM   #22
revhigh96
Junior Member
Garage is empty, add now
 
revhigh96's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Pittsburgh, Pa, US
Posts: 517
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to revhigh96
Default Re: (NyQuiL)

Here is a quick wiring diagram.

Click the image to open in full size.

Today I am going to go to radio shack and construct another one so I will have part numbers and step by step pictures of where to solder. I have allready been contacted to see if I will make them. If you want one made just tell me what type of switch you want and how long you want the wire to be and I will shoot you back what it will cost. I promise I will be really fair with the price.
__________________
-96 Civic EX - b18c5 turbo

revhigh96 is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2003, 08:37 AM   #23
FredoSP
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
FredoSP's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: SC61ville, Brooklyn, NY/TX, USA
Posts: 10,836
iTrader Rating: (0)
Default Re: (revhigh96)

can't wait!

Click the image to open in full size. Click the image to open in full size. Click the image to open in full size.
__________________
400+ Whp Club

Arturbo, Earl, Stan, Len, Boostfed.com http://images.honda-tech.com/set1/smile/emthup.gif

"I rather be tried by 12 then carried by 6" P.O. Diaz, NYPD
FredoSP is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2003, 10:51 AM   #24
Pengo
Garage is empty, add now
 
Pengo's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Long Island, NY, USA
Posts: 2,047
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to Pengo
Default Re: (FredoSP)

for those who have a momo wheel and dont use their horn, u can use the horn button as ur momentary switch. this is what i used to do on my boosted sol. it worked great, and i think would prob be more reliable if i converted over to stereo plug like revhigh96. honestly i think the greddy IR switch stands out too much anyway and looks like some infants toy.
__________________
[url="http://www.honda-tech.com/zerothread?id=1275439"]94 Captiva Blue Del Sol (FS in NY area)[/url]

-MY98 Scooby Impreza - Stock, Bone Stock
Pengo is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2003, 02:27 PM   #25
b16booster
Garage is empty, add now
 
b16booster's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: jacksonville, fl, usa
Posts: 54
iTrader Rating: (0)
Default Re: (Pengo)

Hey pengo, how did you feed the wire through the hub so it won't twist when you're making turns?
b16booster is offline   Reply With Quote
 
 
 
submit to reddit
Reply

Tags
button, greddy, horn, lo, make, momo, place, plug, profec, spec, supra, switch, tutorial, twist, wire

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump



All times are GMT -8. The time now is 10:33 PM.



2008 Copyright, InternetBrands Inc.
Powered by vBulletin® Version 3.7.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.

Honda and the Honda marquee are registered trademarks of the American Honda Motor Company, Inc. Neither American Honda Motor Company nor its subsidiaries or affiliates shall bear any responsibility for Honda-Tech.com content, comments, or advertising. Honda-Tech.com is not affiliated with American Honda Motor Company in any way. American Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse Honda-Tech.com in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.
Emails & Contact Details