Go Back   Honda-Tech > Honda and Acura Model-Specific Technical Forums > Honda Civic/Del Sol (1992 - 2000)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


Welcome to Honda-Tech!
Welcome to Honda-Tech.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Honda-Tech community today!


Reply
 
 
 
submit to reddit
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-31-2010, 08:03 PM   #1
luis84one
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
Join Date: May 2009
Posts: 76
iTrader Rating: (0)
Default battery not charging

hello everyone ive spent the last 2 days going through old post trying to find a solution to my problem but i cant find one.

i drive a stock 97 civic ex and it died on me a week ago. it turned out to be the distributor that gave out. i replaced it and it fired up. the following morning i drove the car for about 20 mins then the rpm gauge started to jump up and down and the radio kept turning off and on. i parked the car and i was no longer able to start it again. the battery was dead. the alternator went out...so i though. i bought a new battery to get the car home(it was time for a new one anyway) and replaced the alternator that day. the following day it happened again. so it appears that the battery is not being charged by the alternator. i had the old alternator checked at autozone and its good. i did a continuity test from the positive terminal to the engine block and i didnt find a short. im running out of ideas any help would be appreciated. fyi i do have a CEL 20 if thats of any help.
luis84one is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2010, 08:19 PM   #2
97ej6dx
Honda-Tech Member
1997 Honda Civic
 
97ej6dx's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Mars Duuuuuude
Posts: 861
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to 97ej6dx
Default Re: battery not charging

20? as an obd2 car it should have a code like P2401 or four numbers after the P the 20 code is for an obd1
but Did you let the new battery go all the way dead? if you do its really bad on the battery to go all the way dead new or not
__________________
97 ej6 coupe
-- JDM Honda Domani Front end conversion, B16a2,bored 20 over, ITR cams, DC 4-1 Header
Stage 1 Exedy clutch w ACT 8 LB aluminum flywheel, OEM EM1 exaust w test pipe.
97ej6dx is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2010, 08:24 PM   #3
luis84one
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
Join Date: May 2009
Posts: 76
iTrader Rating: (0)
Default Re: battery not charging

well i got the cel 20 by jumping the ecu and counting the cel flashes, and it was a code 20. the battery did die all the way, i know its bad but i thought i fixed the problem by replacing the alternator but i was wrong. the alternator was good but theres something keeping it from charging the battery
luis84one is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2010, 09:45 PM   #4
97ej6dx
Honda-Tech Member
1997 Honda Civic
 
97ej6dx's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Mars Duuuuuude
Posts: 861
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to 97ej6dx
Default Re: battery not charging

well when batterys die all the way its not uncommon for them to go bad . I dont know about those codes because I have a code reader for my car that tells me the individual codes.but your battery should be under warrentee i would take it in and get a new one
and if it continues to not charge then it may be a bad charging system
__________________
97 ej6 coupe
-- JDM Honda Domani Front end conversion, B16a2,bored 20 over, ITR cams, DC 4-1 Header
Stage 1 Exedy clutch w ACT 8 LB aluminum flywheel, OEM EM1 exaust w test pipe.
97ej6dx is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2010, 09:51 PM   #5
luis84one
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
Join Date: May 2009
Posts: 76
iTrader Rating: (0)
Default Re: battery not charging

no the battery is fine. i got a new battery just to get the car home. the problem is that the charging system is not charging the battery. the alternator is good. the (new) battery was checked and its good. my question is why isnt the alternator charging the battery?? code 20 is electrical load detector i think
luis84one is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2010, 11:09 PM   #6
delsolproblems
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
delsolproblems's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Portland, OR
Posts: 1,408
iTrader Rating: (0)
Default Re: battery not charging

The ELD is part of the underhood fuse box. If it's not working and everything is corrected properly, you'll have to replace the fuse box.
__________________
If you're a moron, please disregard anything I say.

-DSP
delsolproblems is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2010, 05:32 AM   #7
luis84one
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
Join Date: May 2009
Posts: 76
iTrader Rating: (0)
Default Re: battery not charging

i did research that here on honda tech. i kinda got the idea that the eld really had nothing to do with my problem, but imma give it a try today. thanks
luis84one is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2010, 06:19 PM   #8
Hondatherdm
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
Hondatherdm's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: CCCP
Posts: 277
iTrader Rating: (0)
Default Re: battery not charging

See whats the voltage drop from alt to the battery, should not be more the .5 volts
Hondatherdm is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2010, 06:22 PM   #9
bpwrdeg
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
bpwrdeg's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: VT, USA
Posts: 158
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to bpwrdeg
Default Re: battery not charging

how many volts is you alt reading out? should be around 14.5v. If not sand off your grounds and see what it does.
__________________
My Garage:
93 civic cx hatch- B16A3 Turbo @ 10 psi
94 Toyota Pick-up V6 w/ 31 x 10.5 Maxxis Buckshots
bpwrdeg is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2010, 06:26 PM   #10
luis84one
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
Join Date: May 2009
Posts: 76
iTrader Rating: (0)
Default Re: battery not charging

i found the problem today. im afraid to say it.. it was a fuse i think it went out because of the eld. i replaced both of those today and the battery is charging and the speedometer works now too.. i wouldnt of found the problem without ht thanks everyone
luis84one is offline   Reply With Quote
 
 
 
submit to reddit
Reply

Tags
1997, 92, 97, accord, alt, aternator, battery, car, charging, civic, del, eld, element, honda, sol, works

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump



All times are GMT -8. The time now is 01:04 AM.



2008 Copyright, InternetBrands Inc.
Powered by vBulletin® Version 3.7.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.

Honda and the Honda marquee are registered trademarks of the American Honda Motor Company, Inc. Neither American Honda Motor Company nor its subsidiaries or affiliates shall bear any responsibility for Honda-Tech.com content, comments, or advertising. Honda-Tech.com is not affiliated with American Honda Motor Company in any way. American Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse Honda-Tech.com in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.
Emails & Contact Details