Go Back   Honda-Tech > Honda and Acura Model-Specific Technical Forums > Honda Accord (1990 - 2002)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


Welcome to Honda-Tech!
Welcome to Honda-Tech.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Honda-Tech community today!


Reply
 
 
 
submit to reddit
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 03-19-2008, 12:05 PM   #1
Honda-Tech Member
 
DaChoZn1's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Houston, TX
Posts: 78
iTrader Rating: (0)
Default Rough Idle/Vibration with/without A/C on

I did a search before posting and tried everything that was suggested.

I have a 96 Accord LX coupe, auto with 256,XXX miles on the odometer. I've replaced all motor mounts and tranny mount, cleaned the EGR, cleaned the injectors, cleaned the IACV, slightly adjusted the idle. Although it has somewhat improved, I still have a lot of vibration when I'm at a stoplight or in reverse. I gave it a complete tune up about 6months ago. The car runs like a champ at cruising/highway speeds. It just vibrates like hell when I come to a stop. It's really bad when I have the A/C on.

I'd appreciate any suggestions you guys may have. Thank you in advance.
DaChoZn1 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 12:08 PM   #2
0x5359-0055
 
213374U's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Texas doe, they do everything big. u mad?
Posts: 5,669
iTrader Rating: (0)
kyle.f.dearing
Default Re: Rough Idle/Vibration with/without A/C on (DaChoZn1)

What RPM's does it idle at? Sounds like you just need to make an adjustment. Should idle between 900-1200 when warm Click the image to open in full size.
213374U is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 12:18 PM   #3
Honda-Tech Member
 
DaChoZn1's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Houston, TX
Posts: 78
iTrader Rating: (0)
Default Re: Rough Idle/Vibration with/without A/C on (213374U)

I'd say about 700-800 Rpm's.

I also should note that I replaced my OEM mounts with Ebay mounts. Click the image to open in full size. I'm beginning to wonder if that was my 1st mistake.
DaChoZn1 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 12:22 PM   #4
Honda-Tech Member
 
nwf_snake's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Madison, AL, USA
Posts: 96
iTrader Rating: (0)
Default Re: Rough Idle/Vibration with/without A/C on (DaChoZn1)

900-1200 when warm???

Mine idles at the little idle mark on the tack, maybe 700rpm...
__________________
NWF_Snake
''03 Accord EX EBP; '00 Accord LX TW, '98 CR-V LX SS
nwf_snake is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 12:25 PM   #5
0x5359-0055
 
213374U's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Texas doe, they do everything big. u mad?
Posts: 5,669
iTrader Rating: (0)
kyle.f.dearing
Default Re: Rough Idle/Vibration with/without A/C on (nwf_snake)

When it's idling rough, bring the RPM's up to 900-1200 and see if it goes away. Almost positive this is your problem though.

EDIT: Just read your post about eBay mounts. Are they OEM, Anchor, or something else?
213374U is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 12:35 PM   #6
Honda-Tech Member
 
DaChoZn1's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Houston, TX
Posts: 78
iTrader Rating: (0)
Default Re: Rough Idle/Vibration with/without A/C on (213374U)

I'll give it a try. 900-1200 sounds kind of high? I believe my mechanics manual says that it should be about 650-750 If I remember correctly. At this point I'll try anything.

I'm not sure what brand if any my mounts are. I bought it from a "POWER SELLER" company on e-bay. They're supposed to be direct OEM replacements but not geniune Honda. I paid about $100 for all 3 motor mounts and the tranny mount. So the quality can't be that great. It was a lot of work replacing all of them. I sure hope I'm not going to have to do it all over again because I bought cheap replacements.
DaChoZn1 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 12:38 PM   #7
0x5359-0055
 
213374U's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Texas doe, they do everything big. u mad?
Posts: 5,669
iTrader Rating: (0)
kyle.f.dearing
Default Re: Rough Idle/Vibration with/without A/C on (DaChoZn1)

If they are OEM replacements they are more than likely made by Anchor. Decent mounts Click the image to open in full size.
213374U is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 12:38 PM   #8
Junior Member
 
billyrusa's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Atlanta, GA, USA
Posts: 219
iTrader Rating: (0)
Default Re: Rough Idle/Vibration with/without A/C on (DaChoZn1)

Idles 700-800 RPM should be correct. The manual says 700 +/- 50. If the vibration vanishes when idles is over 1000 RPM, it is a possible rear mount system problem. Check the vacuum and voltages on the Rear Engine Mount Control Solenoid. If they are correct, check the rear engine mount.

I bought one rear engine mount from e-bay a while ago. A few days after the installation, I found the mount leaked liquid. I had to replace it again.
billyrusa is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 12:52 PM   #9
Honda-Tech Member
 
DaChoZn1's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Houston, TX
Posts: 78
iTrader Rating: (0)
Default Re: Rough Idle/Vibration with/without A/C on (billyrusa)

I'm suspecting two things...

1. The IACV. I don't see a change in RPM's when my A/C is on or off. Then again, I still have vibration when the A/C is off. I don't want to spend $257 for a new one to find out that's not the problem.

2. Rear Engine Mount Control Solenoid. I did measure the correct voltage at the connector but how do you know if the solenoid working or not? Once again, I don't want to buy parts that may not fix my issue.





Modified by DaChoZn1 at 9:02 PM 3/19/2008
DaChoZn1 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 01:01 PM   #10
Junior Member
 
billyrusa's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Atlanta, GA, USA
Posts: 219
iTrader Rating: (0)
Default Re: Rough Idle/Vibration with/without A/C on (DaChoZn1)

Disconnect the vacuum hose leading to the rear engine mount from the solenoid valve. If you have a vacuum gauge, use it. Otherwise use your finger to feel it. When idles is around 700 RPM, there shoud be vacuum. When idles is over 1000 RPM, there should not be vacuum.
billyrusa is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 01:06 PM   #11
Honda-Tech Member
 
DaChoZn1's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Houston, TX
Posts: 78
iTrader Rating: (0)
Default Re: Rough Idle/Vibration with/without A/C on (billyrusa)

Sounds easy enough. I'll try it when I get off work. I'll keep you guys posted. I appreciate everyones input and suggestions. Thanks again.


Modified by DaChoZn1 at 9:13 PM 3/19/2008
DaChoZn1 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 01:51 PM   #12
Banned
 
Join Date: Jan 2008
Location: strathcedar, nsw, australia
Posts: 526
iTrader Rating: (0)
Default Re: Rough Idle/Vibration with/without A/C on (DaChoZn1)

How old are the spark plugs? Poor plugs can cause a rougher idle, and it's probably worth checking the lead resistance as well (high resistance leads will make a good plug act like a poor plug and a poor plug act like a very poor plug).
johnlear is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 02:10 PM   #13
Junior Member
 
billyrusa's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Atlanta, GA, USA
Posts: 219
iTrader Rating: (0)
Default Re: Rough Idle/Vibration with/without A/C on (DaChoZn1)

I should mention this in previous message. You should test the vacuum on solenoid valve after disconnecting the hose from it.
billyrusa is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2008, 05:27 AM   #14
Honda-Tech Member
 
DaChoZn1's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Houston, TX
Posts: 78
iTrader Rating: (0)
Default Re: Rough Idle/Vibration with/without A/C on (billyrusa)

Ok guys, thought I'd give an update.

My car seems to have cleared itself. When I initially posted my thread, I had just completed putting my car back together and reset the ecu. I drove it around the block a few times for a test drive. At that time my idle was still rough and still have a lot of vibration.

Well after driving to work and back home (which is about 40miles total) it seem to have smooth out itself. I don't know if the ECU had to learn and adjust to the now clean EGR, IACV, Fuel Injectors and Idle adjustment? What do you think? Also maybe the new motor mounts had to settle and sit right? I don't know?

I did find my idle was lower than it should be. Set it to 800 RPM's and its alot smoother now.

All in all, my car is idling a whole lot better now. Once again, I appreciate everyones help. Hopefully this thread will help someone else with the same issues down the road.
DaChoZn1 is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2008, 02:53 PM   #15
0x5359-0055
 
213374U's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Texas doe, they do everything big. u mad?
Posts: 5,669
iTrader Rating: (0)
kyle.f.dearing
Default Re: Rough Idle/Vibration with/without A/C on (DaChoZn1)

Quote:
Originally Posted by DaChoZn1
I did find my idle was lower than it should be. Set it to 800 RPM's and its alot smoother now.
Glad to help Click the image to open in full size.
213374U is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2008, 02:02 PM   #16
 
dan200's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: TEMPE, az
Posts: 11
iTrader Rating: (0)
Default Re: Rough Idle/Vibration with/without A/C on (213374U)

"Once again, I appreciate everyones help. Hopefully this thread will help someone else with the same issues down the road." Quoted from above


It just did.
dan200 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2010, 05:24 AM   #17
TRIAL USER
 
chrisdab's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: ashburn, va, usa
Posts: 7
iTrader Rating: (0)
Default Re: Rough Idle/Vibration with/without A/C on

And it keeps on helping.
chrisdab is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2011, 09:45 AM   #18
Trial User
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 1
iTrader Rating: (0)
Default Re: Rough Idle/Vibration with/without A/C on

Quote:
Originally Posted by DaChoZn1 View Post
I have a 96 Accord LX coupe, auto with 256,XXX miles on the odometer. I've replaced all motor mounts and tranny mount, cleaned the EGR, cleaned the injectors, cleaned the IACV, slightly adjusted the idle. Although it has somewhat improved, I still have a lot of vibration when I'm at a stoplight or in reverse. I gave it a complete tune up about 6months ago. The car runs like a champ at cruising/highway speeds. It just vibrates like hell when I come to a stop. It's really bad when I have the A/C on.

I'd appreciate any suggestions you guys may have. Thank you in advance.
I have a similar problem with my 1996 Accord with the 2.2 Vtec and AT. I have done everything above except replacing the motor mounts and adjusting the idle.

How do I adjust the idle?

The rough idle does not change when I put the car in Park/Neutral, which makes me think that it is not a motor mount issue.
Liner is offline   Reply With Quote
 
 
 
submit to reddit
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Idle too low with AC on... chuckp7860 Honda Element & CR-V 0 08-06-2013 07:12 AM
engine vibration St Jonathan Honda Accord & Crosstour (2003 - Current) 0 12-03-2010 04:04 AM
99 Accord vibrates only when A/C is on... Mychal71 Honda Accord (1990 - 2002) 9 09-02-2009 05:17 PM
94 Accord Engine Vibration/Rough Idle billy barker Honda Accord (1990 - 2002) 2 07-11-2009 06:06 PM
Really bad Idle Shake when A/C is On!! m1ndless Honda Accord (1990 - 2002) 14 08-09-2007 03:30 PM


Tags
04, 06, 1995, 2009, ac, accord, civic, crv, honda, idle, odyssey, rough, runs, tranny, viberation, vibrating, vibration

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -8. The time now is 02:26 AM.



2014 Copyright, InternetBrands Inc.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.

Honda and the Honda marquee are registered trademarks of the American Honda Motor Company, Inc. Neither American Honda Motor Company nor its subsidiaries or affiliates shall bear any responsibility for Honda-Tech.com content, comments, or advertising. Honda-Tech.com is not affiliated with American Honda Motor Company in any way. American Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse Honda-Tech.com in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.
Emails & Contact Details