Hybrid / Engine Swaps Discussions about non-stock engine swaps into Honda cars. This is not a forum for hybrid gas/electric cars.
Sponsored by:
Sponsored by:

Car wont start .... sometimes

 
Old 08-17-2002, 09:29 AM
  #1  
Thread Starter
 
sivik2nr's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Racine, WI, USA
Posts: 1,770
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Car wont start .... sometimes

I dropped an (OBD I) B18C into my '99 civic hatch(OBD 2). I used my old DX harness to wire it up in conjunction with a Skunk 2 ecu adapter harness. I used the fuel rail and injectors from my DX motor on the B18C so injector rewiring would be needed. Everything 'seems' okay. I hooked up a Air/Fuel ratio gauge to try and monitor my mixture. But the car just seems like it lags a little, I mean power is there, just that there should be more. When I'm at idle, my gauge reads full lean; when I'm at a cruise, the gauge fluctuates from full lean to just above the 'ideal' mixture, like just slightly to the rich side. When I get on the gas the gauge reads almost perfect, like one or bars rich of ideal / stoich, and it's steady.
Occasionaly though, after i've been driving it, and then i shut if off, and i'm away from it for a little bit, when i try to start it again , it won't start. When you turn the ignition on with the engine NOT started the A/F gauge should read no bars. but if you leave the ignition on and watch the gauge, after about 3 minutes or so the gauge climbs to full rich. with the engine off!
When I go to the store or something, after I come out that's when it doesn't start and i get stuck there for somewheres between 30 minutes to an hour or two. The car always cranks over fine... I pulled off the spark plugs one at a time after the car woudn't start to see if i had spark and , yes, spark came out of the plug end and attacked some thing metal.

I have a new fuel filter and new O2 sensor. I'm getting no check engine light.
Is there some problem with using the D16 injectors in this motor? I am still using my stock fuel pump too.... I don't think that is the problem though, I thought that fuel pumps are pretty flexable and can handle some extra load.
Does anyone have any idea to what's going on?
Anyone with similiar problems?
It's gotta be something with the fuel system in my opinion as to why it wont start..
I do have one of those B&M fuel pressure regulators to that i'm using ; i try all kinds of settings but still the problem is there?

What can i check or what tests can i do, to help me find out whats' wrong?

sivik2nr is offline  
Old 08-17-2002, 03:43 PM
  #2  
Thread Starter
 
sivik2nr's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Racine, WI, USA
Posts: 1,770
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: Car wont start .... sometimes (sivik2nr)

Anyone have any ideas as to what's wrong?
sivik2nr is offline  
Old 08-18-2002, 07:09 AM
  #3  
New User
 
Join Date: Sep 2001
Location: boise, idaho, usa
Posts: 222
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: Car wont start .... sometimes (sivik2nr)

usually when a honda starts and not starts sometimes is because of the solder in the main relay went bad. When the cabin temp is hot the car wont want to start but when the cabin temp is cool its fine. Do you hear your fuel pump prime?
jetli6969 is offline  
Old 08-18-2002, 04:02 PM
  #4  
Thread Starter
 
sivik2nr's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Racine, WI, USA
Posts: 1,770
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: Car wont start .... sometimes (jetli6969)

Yes, i hear it prime. so you mean a main relay... like the one under the hood, in that fuse box? or someplace else?
sivik2nr is offline  
Old 08-18-2002, 04:05 PM
  #5  
New User
 
Join Date: Sep 2001
Location: boise, idaho, usa
Posts: 222
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: Car wont start .... sometimes (sivik2nr)

main relay is under the dashboard. near your pedals. have you checked your grounds? tranny, thermo, and valve cover? could be loose..
jetli6969 is offline  
Old 08-18-2002, 04:16 PM
  #6  
Thread Starter
 
sivik2nr's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Racine, WI, USA
Posts: 1,770
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: Car wont start .... sometimes (jetli6969)

Yeah, valve cover and trannie are sound...thermo I think so... but i will double check
I will check under there, because at one time I did unplug the entire fuse panel when I got confused about the wiring....I know , stupid, but now everything that can be plugged in is plugged in and the plugs can only fit in to one place, but I have NO turn signals , dash lights, or fan controls! My car was broken into a little while ago and I had a aftermarket small tach on my steering column.....they just rippped it off.... literally.... I dont' know if they broke a wire internally , like in the sheath and I just can't see it , be cause everything still ' looks' fine.. but having no lights, controlls or turn signals really sucks. especally at night.
Are all those all on the same circuit?
I did check all fuses , under dash and under hood, and they are not broken.

sivik2nr is offline  
Old 08-19-2002, 10:34 AM
  #7  
New User
 
Join Date: Jan 2001
Location: Tulsa, OK, USA
Posts: 409
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: Car wont start .... sometimes (sivik2nr)

Sounds like your ECT sensor, since you can hear the pump kick-on... It will start sending bogus signals to the ECU. Causing it to think, it's starting a cold engine by increasing the injector pulse width, and causing flooding. Rather then one thats already been up to operating temp...

Go here for more info on ts'ing it:

http://geocities.com/chipman_13/sens...-shoot.html#TA
88_SC_CRX_Si is offline  
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
garnet
Acura Integra
0
03-10-2011 07:14 PM
91integraLSVTEC
Acura Integra
4
12-01-2003 07:27 AM
89dxhunchback
Forced Induction
19
11-09-2003 04:04 PM
b18cx
Forced Induction
15
12-01-2002 05:03 PM
raene
Tech / Misc
1
07-20-2001 11:37 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Car wont start .... sometimes


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: