Honda Civic / Del Sol (1992 - 2000) EG/EH/EJ/EK/EM1 Discussion

IACV problem... need your help

 
Old 01-27-2007, 02:27 PM
  #1  
footwork mastery
Thread Starter
 
.Grimace's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Bigger, Faster, Smarter, Stronger
Posts: 5,958
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default IACV problem... need your help


hey my car idles at like 300-400 rpm when i start it and sometimes stalls out.......and when i hold my foot at 1500 rpm the motor revs back and forth from 1500-1700 rpm and i gotta press the gas pedal A LOT more to take it out of this "stuck" position, and i dont mean the pedal gets stuck i mean the "stuck" revving.......tried a new IACV still no luck. any ideas?
.Grimace is offline  
Old 01-27-2007, 02:32 PM
  #2  
 
93eg2james's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: in yo fridge eatin yo foodz
Posts: 1,567
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: IACV problem... need your help (Gremice)

happened to me. does your car hesitate during aceleration?
93eg2james is offline  
Old 01-27-2007, 02:33 PM
  #3  
footwork mastery
Thread Starter
 
.Grimace's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Bigger, Faster, Smarter, Stronger
Posts: 5,958
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: IACV problem... need your help (93eg2james)

<TABLE WIDTH="90%" CELLSPACING=0 CELLPADDING=0 ALIGN=CENTER><TR><TD>Quote, originally posted by 93eg2james &raquo;</TD></TR><TR><TD CLASS="quote">happened to me. does your car hesitate during aceleration? </TD></TR></TABLE>

sure does. really bad around 6 thousand then goes up to redline perfect... just did my b16 swpa btw.
.Grimace is offline  
Old 01-27-2007, 02:38 PM
  #4  
 
93eg2james's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: in yo fridge eatin yo foodz
Posts: 1,567
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: IACV problem... need your help (Gremice)

haha wow, 2 of a kind. Im in the same bind right now. I did a b20vtec build...

Im pretty sure its something electrical. I changed my cap and rotor, and that seemed to help quite a bit. My dizzy was pretty hagard so i went and got a new one. Unfortunatly the car is a non running state becuase i fried my ecu, so we'll see how it comes out then the new stuff gets here.

Check your plugs and wires.
93eg2james is offline  
Old 01-27-2007, 02:41 PM
  #5  
footwork mastery
Thread Starter
 
.Grimace's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Bigger, Faster, Smarter, Stronger
Posts: 5,958
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: IACV problem... need your help (93eg2james)

new plugs and wires, new distributor, i'm throwing a code 14 (iacv). mine wouldn't even go past 4k until i got new plug wires. danm i hoped you had the answer.
.Grimace is offline  
Old 01-27-2007, 02:43 PM
  #6  
footwork mastery
Thread Starter
 
.Grimace's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Bigger, Faster, Smarter, Stronger
Posts: 5,958
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: IACV problem... need your help (Gremice)

how'd you fry the ecu? if it had something to do with your problem i would like to avoid it
.Grimace is offline  
Old 01-27-2007, 02:48 PM
  #7  
 
93eg2james's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: in yo fridge eatin yo foodz
Posts: 1,567
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: IACV problem... need your help (Gremice)

no when i did the swap i mixed up the EVAP solnoid and the IAT sensor plug... nothing you have to worry about.

have you tried cleaning the iacv? do you have a CEL?
93eg2james is offline  
Old 01-27-2007, 02:52 PM
  #8  
footwork mastery
Thread Starter
 
.Grimace's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Bigger, Faster, Smarter, Stronger
Posts: 5,958
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: IACV problem... need your help (93eg2james)

tried a new iacv. throwing code 14...
.Grimace is offline  
Old 01-27-2007, 02:54 PM
  #9  
 
93eg2james's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: in yo fridge eatin yo foodz
Posts: 1,567
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: IACV problem... need your help (Gremice)

code 14 is for a dirty iacv correct? you must have something stuck in one of the holes in the throttle body or in the IACV.
93eg2james is offline  
Old 01-27-2007, 02:58 PM
  #10  
footwork mastery
Thread Starter
 
.Grimace's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Bigger, Faster, Smarter, Stronger
Posts: 5,958
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: IACV problem... need your help (93eg2james)

hrmm maybe. i am going to take off my throttle body to put on a new tb gasket so i will clean it up when it's off.
.Grimace is offline  
Old 01-27-2007, 03:00 PM
  #11  
 
93eg2james's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: in yo fridge eatin yo foodz
Posts: 1,567
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: IACV problem... need your help (Gremice)

<TABLE WIDTH="90%" CELLSPACING=0 CELLPADDING=0 ALIGN=CENTER><TR><TD>Quote, originally posted by Gremice &raquo;</TD></TR><TR><TD CLASS="quote">hrmm maybe. i am going to take off my throttle body to put on a new tb gasket so i will clean it up when it's off.</TD></TR></TABLE>

93eg2james is offline  
Old 01-27-2007, 03:50 PM
  #12  
footwork mastery
Thread Starter
 
.Grimace's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Bigger, Faster, Smarter, Stronger
Posts: 5,958
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: IACV problem... need your help (93eg2james)

any other ideas? at my friends house about to weld up my exhaust (open header gets old real quick).
.Grimace is offline  
Old 01-27-2007, 04:13 PM
  #13  
Honda-Tech Member
 
arielmalespin's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Jersey city, nj, usa
Posts: 78
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: IACV problem... need your help (Gremice)

hey the samething was happing in my b16 and just today i took the iacv off and spray brake cleaner in both holes and the car is working perfectly, so tried that maybe it might help
arielmalespin is offline  
Old 01-27-2007, 04:16 PM
  #14  
footwork mastery
Thread Starter
 
.Grimace's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Bigger, Faster, Smarter, Stronger
Posts: 5,958
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: IACV problem... need your help (arielmalespin)

i tried a new one but what the hell, why not, i'll give it a try.

i just want it to run right
.Grimace is offline  
Old 01-27-2007, 04:58 PM
  #15  
 
93eg2james's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: in yo fridge eatin yo foodz
Posts: 1,567
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: IACV problem... need your help (Gremice)

oooooohhhhhhhh i think i found it!!!!!!!! heres out problem!!!!

https://honda-tech.com/zerothread?id=1846244

you have to move a pin on the ecu plug for the swap!!!!!!!
93eg2james is offline  
Old 01-27-2007, 09:51 PM
  #16  
footwork mastery
Thread Starter
 
.Grimace's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Bigger, Faster, Smarter, Stronger
Posts: 5,958
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: IACV problem... need your help (93eg2james)

wow thank you for looking man. but i did switch the 3 wire to a 2 wire already. . i didn't get around to cleaning the tb or replacing the gasket. was too busy welding my exhaust to work. i'm glad it's quiet now.
.Grimace is offline  
Old 01-28-2007, 11:17 AM
  #17  
footwork mastery
Thread Starter
 
.Grimace's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Bigger, Faster, Smarter, Stronger
Posts: 5,958
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: IACV problem... need your help (Gremice)

someone other then the 2 of us must of had this problem. anyone?
.Grimace is offline  
Old 01-28-2007, 02:00 PM
  #18  
 
93eg2james's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: in yo fridge eatin yo foodz
Posts: 1,567
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: IACV problem... need your help (Gremice)

do you think maybe your timing could be off on the dizzy?
93eg2james is offline  
Old 01-28-2007, 02:03 PM
  #19  
 
xXFiendxx's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Littleton, CO, USA
Posts: 67
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: IACV problem... need your help (93eg2james)

Had a similar problem after swapping out my b16 a2 for a gsr bottom with b16 head . Turns out that my timing was off. Have you checked timing by chance?
xXFiendxx is offline  
Old 01-28-2007, 02:06 PM
  #20  
 
93eg2james's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: in yo fridge eatin yo foodz
Posts: 1,567
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: IACV problem... need your help (xXFiendxx)

haha ^^
93eg2james is offline  
Old 01-28-2007, 02:57 PM
  #21  
footwork mastery
Thread Starter
 
.Grimace's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Bigger, Faster, Smarter, Stronger
Posts: 5,958
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: IACV problem... need your help (93eg2james)

yes, cam timing is perfect so is distributor timing. i am so lost
.Grimace is offline  
Old 01-28-2007, 03:00 PM
  #22  
 
93eg2james's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: in yo fridge eatin yo foodz
Posts: 1,567
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: IACV problem... need your help (Gremice)

did you move that pin to the correct location?

did you get around to cleaning that stuff yet?

im pretty much possitive that its something blocking the holes for the iacv. take your intake tube off and take a look. something has got to be stuck in there
93eg2james is offline  
Old 01-28-2007, 03:27 PM
  #23  
footwork mastery
Thread Starter
 
.Grimace's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Bigger, Faster, Smarter, Stronger
Posts: 5,958
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: IACV problem... need your help (93eg2james)

i already moved the pin. didn't get around to cleaning it don't get off work until 8 and i spent all last night hooking up my exhaust.
.Grimace is offline  
Old 01-28-2007, 03:44 PM
  #24  
 
93eg2james's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: in yo fridge eatin yo foodz
Posts: 1,567
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: IACV problem... need your help (Gremice)

...burn it
93eg2james is offline  
Old 01-28-2007, 04:02 PM
  #25  
footwork mastery
Thread Starter
 
.Grimace's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Bigger, Faster, Smarter, Stronger
Posts: 5,958
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Re: IACV problem... need your help (93eg2james)

<TABLE WIDTH="90%" CELLSPACING=0 CELLPADDING=0 ALIGN=CENTER><TR><TD>Quote, originally posted by 93eg2james &raquo;</TD></TR><TR><TD CLASS="quote">...burn it
</TD></TR></TABLE>

this is the best advice yet. but seriously i'll tell you how cleaning it goes hopefully tomorrow if i can do it in between classes.
.Grimace is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: IACV problem... need your help


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: