Go Back   Honda-Tech > Honda and Acura Model-Specific Technical Forums > Honda Civic/Del Sol (1992 - 2000)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


Welcome to Honda-Tech!
Welcome to Honda-Tech.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Honda-Tech community today!


Reply
 
 
 
submit to reddit
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-30-2011, 06:52 AM   #1
mhewitt
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
mhewitt's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: ahoskie, nc, usa
Posts: 262
iTrader Rating: (0)
Default ls/vtec obd2 ek wit obd1 ecu n jumper givin weird codes

i have a 98 civic ex with a ls/vtec swap, im using the oem obd2 harness on the engine while using a chipped p28 ecu with a obd2/obd1 jumper harness. starts and runs fine, but thrws a code 6 and code 10. iat sensor and coolant temp sensor. i check both sensors via haynes manual n checks out good. i clear codes using back up fuse n try again, same thing. i change sensors out with known working ones from my other car n same codes pop up. i check voltage to plug, haynes says approx. 5 volts, both have 11v. what could be causing this problem?
mhewitt is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2011, 07:32 AM   #2
HAMOTORSPORTS
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
HAMOTORSPORTS's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: modesto, ca, usa
Posts: 9,899
iTrader Rating: (0)
HA Motorsports
Default Re: ls/vtec obd2 ek wit obd1 ecu n jumper givin weird codes

Have you checked continuity from each connector at the sensor to the correct pin at the ECU? chances are you may have some plugs mis-matched...
__________________
http://www.hamotorsports.com
HAMOTORSPORTS is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2011, 08:49 AM   #3
mhewitt
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
mhewitt's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: ahoskie, nc, usa
Posts: 262
iTrader Rating: (0)
Default Re: ls/vtec obd2 ek wit obd1 ecu n jumper givin weird codes

well the coolant temp sensor has to be the right plug because its the plug that comes out of the harness right beside the grounding bolt on the thermo. housing, not sure about the iat plug but its the only one that would reach the top of the gsr manifold where the sensor is located, it has a black wire n a green wire. anne have a ecu pinout so i can check continuity?
mhewitt is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2011, 12:14 PM   #4
HAMOTORSPORTS
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
HAMOTORSPORTS's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: modesto, ca, usa
Posts: 9,899
iTrader Rating: (0)
HA Motorsports
Default Re: ls/vtec obd2 ek wit obd1 ecu n jumper givin weird codes

Quote:
Originally Posted by mhewitt View Post
well the coolant temp sensor has to be the right plug because its the plug that comes out of the harness right beside the grounding bolt on the thermo. housing, not sure about the iat plug but its the only one that would reach the top of the gsr manifold where the sensor is located, it has a black wire n a green wire. anne have a ecu pinout so i can check continuity?
That is the incorrect plug for the engine coolant temp sensor. The one you just mentioned is for the radiator fan switch (on thermostat housing). The engine coolant temp sensor is on the side of the head beneath the distributor and has a two pin connector.

You have the intake air temp and purge solenoid plugs flip-flopped. This is a VERY common mistake on the GSR manifolds. If you open your ECU you will also find that you've fried the transistor at Q31 now because you've sent positive battery power where it shouldn't have gone by switching those plugs.
__________________
http://www.hamotorsports.com
HAMOTORSPORTS is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2011, 12:18 PM   #5
grumblemarc
The Grumpiest
1996 Honda Civic
 
grumblemarc's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Oak Ridge, TN, USA
Posts: 27,779
iTrader Rating: (4)
Send a message via AIM to grumblemarc Send a message via Yahoo to grumblemarc Send a message via Skype™ to grumblemarc
Default Re: ls/vtec obd2 ek wit obd1 ecu n jumper givin weird codes

Quote:
Originally Posted by HAMOTORSPORTS View Post
If you open your ECU you will also find that you've fried the transistor at Q31 now because you've sent positive battery power where it shouldn't have gone by switching those plugs.
Ouch.
__________________
FAQs!--How to Turbocharge your Civic--Want a faster Civic?--DIYs
Quote:
Originally Posted by wantboost View Post
I wish more parents would beat their children, then maybe most of them wouldn't be total spoiled, self absorbed *********.
grumblemarc is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2011, 12:49 PM   #6
mhewitt
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
mhewitt's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: ahoskie, nc, usa
Posts: 262
iTrader Rating: (0)
Default Re: ls/vtec obd2 ek wit obd1 ecu n jumper givin weird codes

wow, well that sucks, thanks for the info and help. what is that transistor for?
mhewitt is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2011, 12:51 PM   #7
grumblemarc
The Grumpiest
1996 Honda Civic
 
grumblemarc's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Oak Ridge, TN, USA
Posts: 27,779
iTrader Rating: (4)
Send a message via AIM to grumblemarc Send a message via Yahoo to grumblemarc Send a message via Skype™ to grumblemarc
Default Re: ls/vtec obd2 ek wit obd1 ecu n jumper givin weird codes

Quote:
Originally Posted by mhewitt View Post
wow, well that sucks, thanks for the info and help. what is that transistor for?
To make the ECU go. Does it really matter? Just get it fixed.
__________________
FAQs!--How to Turbocharge your Civic--Want a faster Civic?--DIYs
Quote:
Originally Posted by wantboost View Post
I wish more parents would beat their children, then maybe most of them wouldn't be total spoiled, self absorbed *********.
grumblemarc is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2011, 03:11 PM   #8
mhewitt
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
mhewitt's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: ahoskie, nc, usa
Posts: 262
iTrader Rating: (0)
Default Re: ls/vtec obd2 ek wit obd1 ecu n jumper givin weird codes

ummmm.... the ecu still works perfectly and the car runs fine other than the cel is on. if the tansistor is for something like reading knock sensor then im not worried because i dont have one, get what im saying?
mhewitt is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2011, 07:49 PM   #9
HAMOTORSPORTS
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
HAMOTORSPORTS's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: modesto, ca, usa
Posts: 9,899
iTrader Rating: (0)
HA Motorsports
Default Re: ls/vtec obd2 ek wit obd1 ecu n jumper givin weird codes

The transistor is used for the purge solenoid. The car will run perfectly fine without it, but may not meet emissions requirements for evap tests.
__________________
http://www.hamotorsports.com
HAMOTORSPORTS is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2011, 10:45 AM   #10
mhewitt
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
mhewitt's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: ahoskie, nc, usa
Posts: 262
iTrader Rating: (0)
Default Re: ls/vtec obd2 ek wit obd1 ecu n jumper givin weird codes

i cant even find my purge solenoid that was on the car so im not gonna spend too much time with it, thanks alot for all the info! im gonna swap this stuff up n hopefully get these cel's gone
mhewitt is offline   Reply With Quote
 
 
 
submit to reddit
Reply

Tags
chrome, code, common, ecu, ek, good, harness, iat, jumper, ls, obd1, obd2, sensor, vtec, whats

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump



All times are GMT -8. The time now is 08:39 PM.



2008 Copyright, InternetBrands Inc.
Powered by vBulletin® Version 3.7.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.

Honda and the Honda marquee are registered trademarks of the American Honda Motor Company, Inc. Neither American Honda Motor Company nor its subsidiaries or affiliates shall bear any responsibility for Honda-Tech.com content, comments, or advertising. Honda-Tech.com is not affiliated with American Honda Motor Company in any way. American Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse Honda-Tech.com in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.
Emails & Contact Details