Go Back   Honda-Tech > Honda and Acura Model-Specific Technical Forums > Honda Civic/Del Sol (1992 - 2000)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


Welcome to Honda-Tech!
Welcome to Honda-Tech.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Honda-Tech community today!


Reply
 
 
 
submit to reddit
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-19-2009, 06:59 AM   #1
undrh2o
Junior Member
Garage is empty, add now
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 17
iTrader Rating: (0)
Default Temp gauge not working...

Did a search with limited results...

my '95 Civic Dx temp gauge does not work and the local parts houses cant tell me which sensor I may need to replace...

the water temp sensor or air temp?

any help would be much appreciated ~

TIA
undrh2o is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2009, 07:02 AM   #2
Matt93eg
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
Matt93eg's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Concord, NC
Posts: 1,427
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to Matt93eg Send a message via Yahoo to Matt93eg
Default Re: Temp gauge not working...

Look on the cylinder head under the Distributor, you will see a sensor going into the head, its a 1-wire. This sensor gives feedback to the temp gauge on your gauge cluster. I have seen the connectors break off the sensor where it hooks on.
__________________
-1993 EJ1/B18B1 Swap w/GSR Tranny. Equipped with COOOLLLD A/C and Cruise Control

Recommended H-T Sellers: Thumper64, tlarimer
Matt93eg is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2009, 07:04 AM   #3
undrh2o
Junior Member
Garage is empty, add now
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 17
iTrader Rating: (0)
Default Re: Temp gauge not working...

Thanks Matt, will look at that and see!
undrh2o is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2009, 07:24 AM   #4
Matt93eg
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
Matt93eg's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Concord, NC
Posts: 1,427
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to Matt93eg Send a message via Yahoo to Matt93eg
Default Re: Temp gauge not working...

Quote:
Originally Posted by undrh2o View Post
Thanks Matt, will look at that and see!
No problem, hopefully its something simple like that. Also found this for you.
Attached Images
 
__________________
-1993 EJ1/B18B1 Swap w/GSR Tranny. Equipped with COOOLLLD A/C and Cruise Control

Recommended H-T Sellers: Thumper64, tlarimer
Matt93eg is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2009, 07:31 AM   #5
undrh2o
Junior Member
Garage is empty, add now
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 17
iTrader Rating: (0)
Default Re: Temp gauge not working...

Thanks for the help! Especially the diagrams!!

I'm heading your way tomorrow to look at some wheels/tires, will be glad to buy you lunch for the help!!

Thanks again ~
undrh2o is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2009, 07:34 AM   #6
Matt93eg
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
Matt93eg's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Concord, NC
Posts: 1,427
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to Matt93eg Send a message via Yahoo to Matt93eg
Default Re: Temp gauge not working...

Nah you ain't gotta do that man, just glad I could help. Where you buying wheels/tires from?
__________________
-1993 EJ1/B18B1 Swap w/GSR Tranny. Equipped with COOOLLLD A/C and Cruise Control

Recommended H-T Sellers: Thumper64, tlarimer
Matt93eg is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2009, 07:36 AM   #7
undrh2o
Junior Member
Garage is empty, add now
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 17
iTrader Rating: (0)
Default Re: Temp gauge not working...

Ad I found online for some Drag DR 23's, just says Concord...gonna get an address shortly and head that way in the morning.
undrh2o is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2009, 07:45 AM   #8
Matt93eg
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
Matt93eg's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Concord, NC
Posts: 1,427
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to Matt93eg Send a message via Yahoo to Matt93eg
Default Re: Temp gauge not working...

Sweet, good luck with your purchase, hope it works out.
__________________
-1993 EJ1/B18B1 Swap w/GSR Tranny. Equipped with COOOLLLD A/C and Cruise Control

Recommended H-T Sellers: Thumper64, tlarimer
Matt93eg is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2009, 07:55 AM   #9
undrh2o
Junior Member
Garage is empty, add now
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 17
iTrader Rating: (0)
Default Re: Temp gauge not working...

If I end up buying I will post pics for everyones viewing pleasure...
undrh2o is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2009, 08:01 AM   #10
Matt93eg
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
Matt93eg's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Concord, NC
Posts: 1,427
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to Matt93eg Send a message via Yahoo to Matt93eg
Default Re: Temp gauge not working...

Quote:
Originally Posted by undrh2o View Post
If I end up buying I will post pics for everyones viewing pleasure...

Most of us like pictures.
__________________
-1993 EJ1/B18B1 Swap w/GSR Tranny. Equipped with COOOLLLD A/C and Cruise Control

Recommended H-T Sellers: Thumper64, tlarimer
Matt93eg is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2009, 11:51 AM   #11
Corksil
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
Corksil's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: con3
Posts: 1,833
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to Corksil Send a message via MSN to Corksil Send a message via Yahoo to Corksil Send a message via Skype™ to Corksil
Default Re: Temp gauge not working...

in my experience that temp sender under the distro can become cooked and brittle from the motor heating up over time and break off quite easily.
Corksil is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2009, 06:12 PM   #12
undrh2o
Junior Member
Garage is empty, add now
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 17
iTrader Rating: (0)
Default Re: Temp gauge not working...

already replaced the temp sending unit...did not fix problem
undrh2o is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2009, 08:33 PM   #13
boostedcivicsir
Mr. Badwrench
1993 Honda Civic
 
boostedcivicsir's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: stranger in a strange land
Posts: 14,143
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to boostedcivicsir
Default Re: Temp gauge not working...

hows your heat? is it warm but not as warm as it should be? how cold is where you are?

im asking the condition of the t stat.
__________________
im back!!!!!
boostedcivicsir is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2009, 09:28 PM   #14
RonJ@HT
Raising the bar
2000 Honda Civic
My Garage
 
RonJ@HT's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Houston, Texas
Posts: 34,252
iTrader Rating: (0)
Default Re: Temp gauge not working...

Also check the coolant level in both the radiator and reservoir.
__________________
Don't guess, troubleshoot.
Useful tech links -- FAQs; Codes; Check Spark; Test Fuses; Fuse 15 TSB; Clean IACV or FITV
RonJ@HT is online now   Reply With Quote
Old 12-29-2009, 02:05 PM   #15
undrh2o
Junior Member
Garage is empty, add now
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 17
iTrader Rating: (0)
Default Re: Temp gauge not working...

Coolant level is good in both...looks like the gauge so I'm looking now for a new cluster, maybe one with tach.

thanks for the suggestions!
undrh2o is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2010, 12:48 PM   #16
undrh2o
Junior Member
Garage is empty, add now
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 17
iTrader Rating: (0)
Default Re: Temp gauge not working...

Ok...

replaced my cluster with another from an LX and still have the same "no temp gauge" issue...

I have checked the #15 - 10 amp fuse, replaced the sending unit and now the cluster with the same result...actually looks like the temp needle drops when the key is on.

any more ideas?

TIA
undrh2o is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2010, 12:51 PM   #17
RonJ@HT
Raising the bar
2000 Honda Civic
My Garage
 
RonJ@HT's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Houston, Texas
Posts: 34,252
iTrader Rating: (0)
Default Re: Temp gauge not working...

Did you ever do any of the tests in the posted diagram. Guessing solutions at random can get very expensive.
__________________
Don't guess, troubleshoot.
Useful tech links -- FAQs; Codes; Check Spark; Test Fuses; Fuse 15 TSB; Clean IACV or FITV
RonJ@HT is online now   Reply With Quote
Old 01-13-2010, 01:00 PM   #18
undrh2o
Junior Member
Garage is empty, add now
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 17
iTrader Rating: (0)
Default Re: Temp gauge not working...

I did the testing, thats why I replaced the sending unit first...when that didn't work I replaced the cluster (wanted a tach anyway)
undrh2o is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2010, 01:05 PM   #19
RonJ@HT
Raising the bar
2000 Honda Civic
My Garage
 
RonJ@HT's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Houston, Texas
Posts: 34,252
iTrader Rating: (0)
Default Re: Temp gauge not working...

Quote:
Originally Posted by undrh2o View Post
I did the testing, thats why I replaced the sending unit first...when that didn't work I replaced the cluster (wanted a tach anyway)
What was the result of the Sending Unit Test and Gauge Test prior to replacing either component versus now. I presume that your test results then and now do not fit with either being the problem. Instead, it sounds like a bad wire or connector between the sending unit and cluster.
__________________
Don't guess, troubleshoot.
Useful tech links -- FAQs; Codes; Check Spark; Test Fuses; Fuse 15 TSB; Clean IACV or FITV
RonJ@HT is online now   Reply With Quote
Old 01-13-2010, 01:08 PM   #20
undrh2o
Junior Member
Garage is empty, add now
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 17
iTrader Rating: (0)
Default Re: Temp gauge not working...

grounding the sending unit wire resulted in no movement of the gauge when ignition switched on

impedence reading of unit itself was off a little but no it didn't indicate as being bad but I replaced it anyway...

I visually inspected the wire as far as possible without tearing into the harness and didn't see any break
undrh2o is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2010, 01:16 PM   #21
RonJ@HT
Raising the bar
2000 Honda Civic
My Garage
 
RonJ@HT's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Houston, Texas
Posts: 34,252
iTrader Rating: (0)
Default Re: Temp gauge not working...

Quote:
Originally Posted by undrh2o View Post
impedence reading of unit itself was off a little but no it didn't indicate as being bad but I replaced it anyway...

Very good, but I think you mean resistance here.

grounding the sending unit wire resulted in no movement of the gauge when ignition switched on

Very good.

I visually inspected the wire as far as possible without tearing into the harness and didn't see any break

Here's where you went wrong and didn't follow the instructions in the diagram. You usually can't tell visually whether a wire is bad. You need to use your multimeter to test for lack of continuity between the ends at the sending unit and cluster.
__________________
Don't guess, troubleshoot.
Useful tech links -- FAQs; Codes; Check Spark; Test Fuses; Fuse 15 TSB; Clean IACV or FITV
RonJ@HT is online now   Reply With Quote
Old 06-26-2013, 06:41 AM   #22
roberts si
Honda-Tech Member
1996 Honda Prelude
 
Join Date: May 2013
Posts: 3
iTrader Rating: (0)
Default Re: Temp gauge not working...

I have the same problem with my temp gauge, cantseem to figure mine out either
roberts si is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2013, 06:43 AM   #23
Ryan Lwin
Honda-Tech Member
1995 Honda Civic
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 403
iTrader Rating: (0)
Default Re: Temp gauge not working...

Make new thread with more details.
__________________
My signature doesn't make sense.
Ryan Lwin is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2013, 06:01 AM   #24
roberts si
Honda-Tech Member
1996 Honda Prelude
 
Join Date: May 2013
Posts: 3
iTrader Rating: (0)
Default Re: Temp gauge not working...

Got it working, turned out to be a bad connector on the wire that plugs into the sensor
roberts si is offline   Reply With Quote
 
 
 
submit to reddit
Reply

Tags
2001, 93, accord, acura, civic, del, doesnt, fix, gage, gauge, guage, honda, integra, sol, temp, temperature, work, working

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump



All times are GMT -8. The time now is 05:54 AM.



2008 Copyright, InternetBrands Inc.
Powered by vBulletin® Version 3.7.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.

Honda and the Honda marquee are registered trademarks of the American Honda Motor Company, Inc. Neither American Honda Motor Company nor its subsidiaries or affiliates shall bear any responsibility for Honda-Tech.com content, comments, or advertising. Honda-Tech.com is not affiliated with American Honda Motor Company in any way. American Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse Honda-Tech.com in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.
Emails & Contact Details