Go Back   Honda-Tech > Honda and Acura Technical Forums > Hybrid/Engine swaps
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


Welcome to Honda-Tech!
Welcome to Honda-Tech.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Honda-Tech community today!


Reply
 
 
 
submit to reddit
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 03-04-2003, 12:01 PM   #1
Banned
Garage is empty, add now
 
Join Date: Jun 2001
Location: Youngstown, OH
Posts: 1,992
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to Burke
Default Car starts, run for while, backfires and then stalls?!?!?!?!?!?!

I have not driven my car for more than 50 miles in the past month, so we get a nice day and I decide to take it for a ride before i sell it. Warm it up for like ten minutes, go for a short ride, and I am going down a hill in like 2nd or 3rd and it backfires. So i take it out of gear and it stalls. and now it wont start. It feels like it wants to turn over, but after wont. Sometimes after cranking it, it will backfire with a nice loud pop.
I checked the battery, its fine. I thought it might be the fuel relay, but i can hear the fuel pump priming.
what's next distributor, cap and rotor. I am lost. please help. whats worse is that is that it will be sold in a couple days, and it wont go anywhere
I wound it out pretty good when it was running and no break up or anything.
thanks for the help
later
Burke
_______
Burke is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2003, 02:14 PM   #2
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
Mikey3000's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Lorton, VA
Posts: 2,972
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to Mikey3000
Default Re: Car starts, run for while, backfires and then stalls?!?!?!?!?!?! (Burke)

do you have a check engine light?
__________________
92 Civic CX - Turbo H22A, 700+whp @ 29psi
10.42@144mph (148mph)
Good folks: Joe Simpson@Tempest Racing, Jeremy Allen@InlinePro
Mikey3000 is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2003, 02:23 PM   #3
Banned
Garage is empty, add now
 
Join Date: Jun 2001
Location: Youngstown, OH
Posts: 1,992
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to Burke
Default Re: Car starts, run for while, backfires and then stalls?!?!?!?!?!?! (Salvatore Leone)

The rotor exploded. only small bits left now. Perhaps the screw came loose and then boom. Guess I can be glad that it happened to me now, then on the new owners ride home Time to go get a new distributor
Thanks for the help all
Burke is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2003, 04:04 PM   #4
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
Mikey3000's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Lorton, VA
Posts: 2,972
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to Mikey3000
Default Re: Car starts, run for while, backfires and then stalls?!?!?!?!?!?! (Burke)

damn. you dont need a whole new dizzy. just get a new rotor.
__________________
92 Civic CX - Turbo H22A, 700+whp @ 29psi
10.42@144mph (148mph)
Good folks: Joe Simpson@Tempest Racing, Jeremy Allen@InlinePro
Mikey3000 is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2003, 04:37 PM   #5
Banned
Garage is empty, add now
 
Join Date: Jun 2001
Location: Youngstown, OH
Posts: 1,992
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to Burke
Default Re: Car starts, run for while, backfires and then stalls?!?!?!?!?!?! (Salvatore Leone)

I just replaced the cap and rotor a half hour ago. but no luck. The shield that blocks the internals of the distributor was all chewed up too. it would not start with or without it. It sounds better though, no backfiring etc. it just wont start. I checked and all plugs are getting a spark, but no start. I have the wires connected to the dist correct, right?? it looks like this, looking from the passeger side
3 4
1 2
The number being the spark plug wire that corresponds with the cylinder.
I also tried jumping it hoping that my battery had lost its charge. I have been informed to call dealerships looking for that guard. Any body got any more ideas??
thanks a lot
burke
Burke is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2003, 05:13 PM   #6
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
Bailhatch's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: ME
Posts: 5,518
iTrader Rating: (0)
Default Re: Car starts, run for while, backfires and then stalls?!?!?!?!?!?! (Burke)

do you have your old dist? Just swap the sensors and keep the shaft and case. the plugs may not line up the same but it usually plugs in if the're both OBD 1 or both OBD 2. it only takes a few min and is freeeeeeeeee.... if you got old ****
__________________
'71 240z
'97 Civic ex
'02 IS300
Bailhatch is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2003, 05:20 PM   #7
Banned
Garage is empty, add now
 
Join Date: Jun 2001
Location: Youngstown, OH
Posts: 1,992
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to Burke
Default Re: Car starts, run for while, backfires and then stalls?!?!?!?!?!?! (Bailhatch)

I dont have the old dist, although that is a good idea. I cant see how i would have slipped a tooth. I'll check and see if my cam gears line up tomorrow. thanks
Burke is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2003, 05:23 PM   #8
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
Bailhatch's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: ME
Posts: 5,518
iTrader Rating: (0)
Default Re: Car starts, run for while, backfires and then stalls?!?!?!?!?!?! (Burke)

fuses?? check em

did you see if any plastic from the sheild is jammed in the sensors? especially the ones you can't see. maybe


[Modified by Bailhatch, 2:26 AM 3/5/2003]
__________________
'71 240z
'97 Civic ex
'02 IS300
Bailhatch is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2003, 07:07 PM   #9
Banned
Garage is empty, add now
 
Join Date: Jun 2001
Location: Youngstown, OH
Posts: 1,992
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to Burke
Default Re: Car starts, run for while, backfires and then stalls?!?!?!?!?!?! (Bailhatch)

the fuses are good and i tried my best to clean up the dist, but i am just trying anything in hopes that it isnt the dist itself. thanks
Burke is offline   Reply With Quote
 
 
 
submit to reddit
Reply

Tags
backfire, backfires, car, civic, crx, h22a, loud, minute, pop, stalls, start, starts, turbo, warm, wont

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -8. The time now is 02:13 AM.



2008 Copyright, InternetBrands Inc.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.

Honda and the Honda marquee are registered trademarks of the American Honda Motor Company, Inc. Neither American Honda Motor Company nor its subsidiaries or affiliates shall bear any responsibility for Honda-Tech.com content, comments, or advertising. Honda-Tech.com is not affiliated with American Honda Motor Company in any way. American Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse Honda-Tech.com in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.
Emails & Contact Details