Go Back   Honda-Tech > Honda and Acura Model-Specific Technical Forums > Honda Civic/Del Sol (1992 - 2000)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


Welcome to Honda-Tech!
Welcome to Honda-Tech.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Honda-Tech community today!


Reply
 
 
 
submit to reddit
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 01-17-2012, 06:37 PM   #1
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
Bob Dole!'s Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Madison, WI
Posts: 590
iTrader Rating: (0)
Default No start sometimes? Relay??

Sometimes when I try to start my car (93 del sol,d16z6) the fuel pump doesn't prime and the car wont start. This only happens sometimes. I've tested the wires at the main relay with a test light. The YEL/WHT, YEL/BLK, and BLK/YEL wires all have power with the key in the "run" position. The BLK, BLU/WHT, and YEL/GRN wires don't have any power with the key in the "run" position. What gets me is the last wire GRN/YEL. When I test it, the fuel pump comes on and the test light lights up dimly. Is this a ground issue? The thermostat ground point is clean. Or is it a signal wire to the relay issue? Not sure which wire that one is.

Any ideas anyone?
__________________
| Pic Performance | 94 NH-561P EH9 SOLD | Audi A4 B6 S-line |
Bob Dole! is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2012, 07:34 PM   #2
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 21
iTrader Rating: (0)
Default Re: No start sometimes? Relay??

there is a thread that you might want to read, someone had the same problem you are having i think it was posted in nov or early dec of 2011 try looking for it, you might find your answer.
jesus jimenez is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2012, 07:34 PM   #3
Raising the bar
2000 Honda Civic
My Garage
 
RonJ@HT's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Houston, Texas
Posts: 34,549
iTrader Rating: (0)
Default Re: No start sometimes? Relay??

Quote:
Originally Posted by Bob Dole! View Post
Sometimes when I try to start my car (93 del sol,d16z6) the fuel pump doesn't prime and the car wont start. This only happens sometimes.
Resolder the main relay.

Quote:
What gets me is the last wire GRN/YEL. When I test it, the fuel pump comes on and the test light lights up dimly.
This is normal and should have happened. The Grn/Yel wire gives the ECU control of the fuel pump. When the ECU grounds this wire, the fuel pump will run.
__________________
Don't guess, troubleshoot.
Useful tech links -- FAQs; Codes; Check Spark; Test Fuses; Fuse 15 TSB; Clean IACV or FITV
RonJ@HT is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2012, 05:47 AM   #4
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
DelSol-B18's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 398
iTrader Rating: (4)
Default Re: No start sometimes? Relay??

Check the transmission ground sand down the surface and bolt the ground back on see if this helps
DelSol-B18 is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2012, 05:58 AM   #5
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 458
iTrader Rating: (0)
Default Re: No start sometimes? Relay??

Yeah that old thread was mine. I have the same car 93 del sol si D16Z6.
I chased that problem for a year. I had changed fuel pumps, ignition switch, main relay, cleaned grounds etc. Turned out it was the ECU. Water/ condensation damage. It would start intermittently especially after a overnight rain. Eventually it wouldn't start at all. I got a junkyard P28 ECU for about $130. Fixed it been good for the last 6 months.
The Ecu was 18 years old. Car had 190K miles.
delsolintegra is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2012, 06:41 AM   #6
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
Bob Dole!'s Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Madison, WI
Posts: 590
iTrader Rating: (0)
Default Re: No start sometimes? Relay??

So could be the ecu?
As for main relay, this is the second replacement I've gotten. When the car first started doing this I immediately thought it was the main relay. So I warranted it and it still had the same problem.
I haven't sanded the ground point, but it's already shiny so I didn't think it would help.
__________________
| Pic Performance | 94 NH-561P EH9 SOLD | Audi A4 B6 S-line |
Bob Dole! is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2012, 06:08 AM   #7
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
Bob Dole!'s Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Madison, WI
Posts: 590
iTrader Rating: (0)
Default Re: No start sometimes? Relay??

Any more ideas?
Isn't there some wiring I can check?
__________________
| Pic Performance | 94 NH-561P EH9 SOLD | Audi A4 B6 S-line |
Bob Dole! is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2012, 06:36 AM   #8
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
Bob Dole!'s Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Madison, WI
Posts: 590
iTrader Rating: (0)
Default Re: No start sometimes? Relay??

I forgot to mention that the check engine light stays on when the fuel pump doesn't prime (code 43, fuel supply system).
__________________
| Pic Performance | 94 NH-561P EH9 SOLD | Audi A4 B6 S-line |
Bob Dole! is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2012, 07:44 AM   #9
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
Bob Dole!'s Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Madison, WI
Posts: 590
iTrader Rating: (0)
Default Re: No start sometimes? Relay??

Click the image to open in full size.

That's my main relay all shiny and new with no cracks in the solder. So my problem is elsewhere right??
__________________
| Pic Performance | 94 NH-561P EH9 SOLD | Audi A4 B6 S-line |
Bob Dole! is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2012, 07:52 AM   #10
The Grumpiest
1996 Honda Civic
 
grumblemarc's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Oak Ridge, TN, USA
Posts: 27,901
iTrader Rating: (4)
Send a message via AIM to grumblemarc Send a message via Yahoo to grumblemarc Send a message via Skype™ to grumblemarc
Default Re: No start sometimes? Relay??

Then start looking at the ignition switch.
__________________
FAQs!--How to Turbocharge your Civic--Want a faster Civic?--DIYs
Quote:
Originally Posted by wantboost View Post
I wish more parents would beat their children, then maybe most of them wouldn't be total spoiled, self absorbed *********.
grumblemarc is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2012, 08:04 AM   #11
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
Bob Dole!'s Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Madison, WI
Posts: 590
iTrader Rating: (0)
Default Re: No start sometimes? Relay??

I've tested that with my test light as well. It works fine every time, even when the fuel pump doesn't run.
__________________
| Pic Performance | 94 NH-561P EH9 SOLD | Audi A4 B6 S-line |
Bob Dole! is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2012, 10:30 AM   #12
Resident Gearhead
2007 Honda Civic
 
BryanM.'s Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Maine, USA
Posts: 5,456
iTrader Rating: (1)
Default Re: No start sometimes? Relay??

Quote:
Originally Posted by Bob Dole! View Post
Click the image to open in full size.

That's my main relay all shiny and new with no cracks in the solder. So my problem is elsewhere right??
Doesn't look like the main relay to me, unless the Del Sol uses a different one than the Civic.

Click the image to open in full size.


__________________
PICS: '07 FG1 - DD
......... '96 EJ6 - SOLD
......... '92 EH2 - SOLD
BryanM. is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2012, 07:30 PM   #13
Honda-Tech Member
Garage is empty, add now
 
Bob Dole!'s Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Madison, WI
Posts: 590
iTrader Rating: (0)
Default Re: No start sometimes? Relay??

God it straight from o reilly's. There's do seem to be bigger than the stock one.
__________________
| Pic Performance | 94 NH-561P EH9 SOLD | Audi A4 B6 S-line |
Bob Dole! is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2012, 07:52 PM   #14
Raising the bar
2000 Honda Civic
My Garage
 
RonJ@HT's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Houston, Texas
Posts: 34,549
iTrader Rating: (0)
Default Re: No start sometimes? Relay??

Quote:
Originally Posted by delsolintegra View Post
Turned out it was the ECU.
Quote:
Originally Posted by Bob Dole! View Post
So could be the ecu?
Give it a try.
__________________
Don't guess, troubleshoot.
Useful tech links -- FAQs; Codes; Check Spark; Test Fuses; Fuse 15 TSB; Clean IACV or FITV
RonJ@HT is offline   Reply With Quote
 
 
 
submit to reddit
Reply

Tags
1997, 90, accord, civic, d16z6, del, fuel, honda, main, p28, power, prime, relay, sol, start, starts

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 07:42 PM.



2008 Copyright, InternetBrands Inc.
Powered by vBulletin® Version 3.7.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.

Honda and the Honda marquee are registered trademarks of the American Honda Motor Company, Inc. Neither American Honda Motor Company nor its subsidiaries or affiliates shall bear any responsibility for Honda-Tech.com content, comments, or advertising. Honda-Tech.com is not affiliated with American Honda Motor Company in any way. American Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse Honda-Tech.com in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.
Emails & Contact Details