Go Back   Honda-Tech > Honda and Acura Model-Specific Technical Forums > Honda Civic/Del Sol (1992 - 2000)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 10-15-2010, 11:40 AM   #1
Honda-Tech Member
 
wpgredteg's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Winnipeg, Manitoba, Canada
Posts: 159
iTrader Rating: (0)
Default Car Not Starting! 40A hood fuse for ignition switch keeps blowing

So I went to start the car today and it wouldn't turn over. Fuel pump wasn't priming and accessories weren't working either. All lights and door locks did work though. Checked battery and it tested good. Ended up finding that the Ignition Switch 40a fuse under the hood was blown. I replaced it with a new one and as soon as I turned the key it blew again. Didn't even have the chance to turn over or attempt to turn over. Just what my next move should be. I'm thinking that I should replace the switch. Any help would be appreciated. Thanks

car is a 2000 civic se with stock engine

Last edited by wpgredteg; 10-15-2010 at 02:23 PM.
wpgredteg is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2010, 11:45 AM   #2
Raising the bar
 
RonJ@HT's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Houston, Texas
Posts: 35,854
iTrader Rating: (0)
Default Re: Car Not Starting!

If you hope to get useful replies, then provide all relevant information about your car and engine:

Threads MUST Summarize Technical Problem in TITLE and List Car Details in FIRST POST

Please familiarize yourself with the stickies at the top.
---------------------------------

Does the fuse blow when the key is turned to ON(I) or ON(II)?
__________________
Don't guess, troubleshoot

Technical links:
FAQs sticky...CEL Codes...Spark diagnosis...
Testing Fuses...Fuse 15 TSB...Cleaning the IACV or FITV

92-00 Civic Forum Rules

Last edited by RonJ@HT; 10-15-2010 at 02:06 PM.
RonJ@HT is online now   Reply With Quote
Old 10-15-2010, 11:50 AM   #3
Honda-Tech Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: riverside
Posts: 272
iTrader Rating: (0)
Default Re: Car Not Starting! 40A hood fuse keeps blowing

make sure there are no loose wires coming in contact with anything..
dc2_dustin! is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2010, 02:05 PM   #4
Honda-Tech Member
 
clockwork675's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Lake Elsinore, Ca, USA
Posts: 776
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to clockwork675
Default Re: Car Not Starting! 40A hood fuse for ignition switch keeps blowing

if you have an alarm sometimes the wires off the back of the ignition are spliced dirty status and could be grounding out
__________________
89 Si Hatch D16z6 lsd, 90 dx hatch mpfi mini-me, 92 DA Racing Hart Cybers garage built motor poor mans type r, 93 cx hatch zc swap with mods, b20 crx, Bar'd ls 92 Hatchie, and many more all gone, DD 02 GMC Sierra
clockwork675 is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2010, 02:27 PM   #5
Honda-Tech Member
 
wpgredteg's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Winnipeg, Manitoba, Canada
Posts: 159
iTrader Rating: (0)
Default Re: Car Not Starting! 40A hood fuse for ignition switch keeps blowing

Sorry about the missing info. I added that in the original post. I will check for any loose wires when I return from work. With regards to when the fuse is blowing, I believe it blows when in the crank position. I will double check this when I get a few extra fuses tonight.
wpgredteg is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2010, 02:33 PM   #6
Raising the bar
 
RonJ@HT's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Houston, Texas
Posts: 35,854
iTrader Rating: (0)
Default Re: Car Not Starting! 40A hood fuse for ignition switch keeps blowing

Quote:
Originally Posted by wpgredteg View Post
With regards to when the fuse is blowing, I believe it blows when in the crank position. I will double check this when I get a few extra fuses tonight.
Knowing which position [ON(I), ON(II), ON(III)] of the ignition switch causes the fuse to blow will help pinpoint the short.

If it only blows in ON(III), then check whether the starter motor has the short.
__________________
Don't guess, troubleshoot

Technical links:
FAQs sticky...CEL Codes...Spark diagnosis...
Testing Fuses...Fuse 15 TSB...Cleaning the IACV or FITV

92-00 Civic Forum Rules
RonJ@HT is online now   Reply With Quote
Old 10-16-2010, 08:59 AM   #7
Honda-Tech Member
 
wpgredteg's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Winnipeg, Manitoba, Canada
Posts: 159
iTrader Rating: (0)
Default Re: Car Not Starting! 40A hood fuse for ignition switch keeps blowing

okay, thanks for the replies so far. i just went out installed a breaker to test when the circuit is breaking. It seems to be blowing the circuit when in the cranking position. All accessories are working on ON II. I pulled the starter terminal and tried it again but the circuit blew again. where do i go from here?
wpgredteg is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2010, 10:29 AM   #8
Honda-Tech Member
 
wpgredteg's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Winnipeg, Manitoba, Canada
Posts: 159
iTrader Rating: (0)
Default Re: Car Not Starting! 40A hood fuse for ignition switch keeps blowing

okay so I jumped the starter and it started the car. i went to move the car up the driveway to a better spot and noticed when putting the car in gear, it shifts really hard (the engine jumps when putting it in gear. Automatic trans). can this be related? im thinking that it may be the ignition switch causing the fuse to blow. is there a way to test it?
wpgredteg is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2010, 11:15 AM   #9
Honda-Tech Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 125
iTrader Rating: (0)
Default Re: Car Not Starting! 40A hood fuse for ignition switch keeps blowing

your starter wire (signal wire) is probably touching the starter housing and shorting
94dxcoupe is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2010, 11:17 AM   #10
Honda-Tech Member
 
wpgredteg's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Winnipeg, Manitoba, Canada
Posts: 159
iTrader Rating: (0)
Default Re: Car Not Starting! 40A hood fuse for ignition switch keeps blowing

that is definitely not happening because I was able to jump that wire perfectly fine and start the car.
wpgredteg is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2010, 02:43 PM   #11
Honda-Tech Member
 
wpgredteg's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Winnipeg, Manitoba, Canada
Posts: 159
iTrader Rating: (0)
Default Re: Car Not Starting! 40A hood fuse for ignition switch keeps blowing

I just remembered that before I started working on the car I had to move it back but the I couldn't move the shifter due to the blown fuse. I ended up using the interlock bypass to shift into neutral and roll it back. Any ideas if this could have effected the way it is shifting now? I find it extremely weird that it is clunking into gear now, when it was perfectly fine the last time I drove it. Or maybe does it have something to do with jump starting the starter to get the car running. Any help would be greatly appreciated. Thanks
wpgredteg is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2010, 03:30 PM   #12
Honda-Tech Member
 
ChokolAwt's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Internet
Posts: 308
iTrader Rating: (1)
Default Re: Car Not Starting! 40A hood fuse for ignition switch keeps blowing

Quote:
Originally Posted by wpgredteg View Post
So I went to start the car today and it wouldn't turn over. Fuel pump wasn't priming and accessories weren't working either. All lights and door locks did work though. Checked battery and it tested good. Ended up finding that the Ignition Switch 40a fuse under the hood was blown. I replaced it with a new one and as soon as I turned the key it blew again. Didn't even have the chance to turn over or attempt to turn over. Just what my next move should be. I'm thinking that I should replace the switch. Any help would be appreciated. Thanks

car is a 2000 civic se with stock engine
happened to me in my crx. turned out i had removed my electronic oil pressure gauge and just tucked the wires behind my dash. one ended up grounding out. since i had the backlight hooked up to my ignition column, the wire grounded out and kept blowing my fuse.

if you really wanna know why it keeps blowing, unplug your distributor and the problem will become apparent real soon.
ChokolAwt is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2010, 04:23 PM   #13
Honda-Tech Member
 
wpgredteg's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Winnipeg, Manitoba, Canada
Posts: 159
iTrader Rating: (0)
Default Re: Car Not Starting! 40A hood fuse for ignition switch keeps blowing

Not sure I follow you on that. What does unplugging the distributor have to do with it? I've been checking for shorted wires but haven't found any.
wpgredteg is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2010, 05:22 PM   #14
Honda-Tech Member
 
redbull-1's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 1,765
iTrader Rating: (0)
Default Re: Car Not Starting! 40A hood fuse for ignition switch keeps blowing

You may want to read these links which may help you find the short:

http://techauto.awardspace.com/ignitionswitch.html

http://hondaaccordforum.com/forum/sh...ad.php?t=26261
redbull-1 is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2010, 07:44 PM   #15
Honda-Tech Member
 
wpgredteg's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Winnipeg, Manitoba, Canada
Posts: 159
iTrader Rating: (0)
Default Re: Car Not Starting! 40A hood fuse for ignition switch keeps blowing

Those are some great links. Thanks!
wpgredteg is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2010, 07:54 PM   #16
Honda-Tech Member
 
redbull-1's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 1,765
iTrader Rating: (0)
Default Re: Car Not Starting! 40A hood fuse for ignition switch keeps blowing

It may or may not be the ignition switch; but, adding the information of the two links together gives helpful information (e.g., diagrams, descriptions, etc.) on the wiring and circuitry to try to narrow down where the short may be, e.g., ignition wire harness, wiring, what to test, etc. Good luck on finding the problem.
redbull-1 is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2010, 10:26 PM   #17
Raising the bar
 
RonJ@HT's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Houston, Texas
Posts: 35,854
iTrader Rating: (0)
Default Re: Car Not Starting! 40A hood fuse for ignition switch keeps blowing

Remove the front console and then unplug the 14P connector from the A/T gear position switch. Does this prevent 40A fuse 42 from blowing?

Click the image to open in full size.
__________________
Don't guess, troubleshoot

Technical links:
FAQs sticky...CEL Codes...Spark diagnosis...
Testing Fuses...Fuse 15 TSB...Cleaning the IACV or FITV

92-00 Civic Forum Rules
RonJ@HT is online now   Reply With Quote
Old 10-17-2010, 09:38 AM   #18
Honda-Tech Member
 
wpgredteg's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Winnipeg, Manitoba, Canada
Posts: 159
iTrader Rating: (0)
Default Re: Car Not Starting! 40A hood fuse for ignition switch keeps blowing

I disconnected the gear position switch and the circuit still blew. I'm going to attempt to test the ignition switch. Any other suggestions?
wpgredteg is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2010, 10:45 AM   #19
Honda-Tech Member
 
wpgredteg's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Winnipeg, Manitoba, Canada
Posts: 159
iTrader Rating: (0)
Default Re: Car Not Starting! 40A hood fuse for ignition switch keeps blowing

okay so I tested the ignition switch as indicated in the manual using the 5P and 3P connectors. In position 1 there was no continuity between the WHT/BLK (5P) and YEL (5P) wire. Everything was okay in position 2. In position 3 there was no continuity between YEL (5P) and BLK/YEL (5P), as well as YEL (5P) and BLK/WHT (3P). Does it make sense that this could cause the fuse to blow? I only ask this because most threads that I have read regarding ignition issues, usually didn't blow a fuse.
wpgredteg is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2010, 12:01 PM   #20
Honda-Tech Member
 
wpgredteg's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Winnipeg, Manitoba, Canada
Posts: 159
iTrader Rating: (0)
Default Re: Car Not Starting! 40A hood fuse for ignition switch keeps blowing

misread the chart. went out and retested the switch and everything checks out okay.

Last edited by wpgredteg; 10-17-2010 at 12:56 PM.
wpgredteg is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2010, 03:10 PM   #21
Raising the bar
 
RonJ@HT's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Houston, Texas
Posts: 35,854
iTrader Rating: (0)
Default Re: Car Not Starting! 40A hood fuse for ignition switch keeps blowing

Note that your tests of the ignition switch would not detect a short, which is the problem you are having.

Based on your tests, there is a short in either the ignition switch or the Blk/Wht wire that runs from the ignition switch to the A/T gear position switch. Disconnect the ignition switch connectors and test the Blk/Wht wire for continuity to body ground. If there is contnuity to body ground, then the short is in the Blk/Wht wire. If not, replace the ignition switch.
__________________
Don't guess, troubleshoot

Technical links:
FAQs sticky...CEL Codes...Spark diagnosis...
Testing Fuses...Fuse 15 TSB...Cleaning the IACV or FITV

92-00 Civic Forum Rules
RonJ@HT is online now   Reply With Quote
Old 10-17-2010, 04:40 PM   #22
Honda-Tech Member
 
wpgredteg's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Winnipeg, Manitoba, Canada
Posts: 159
iTrader Rating: (0)
Default Re: Car Not Starting! 40A hood fuse for ignition switch keeps blowing

Actually I was able to find out that the aftermarket alarm/remote starter was the issue. I yanked it out and the car starts up good now. The only issue I'm having now is that the car clunks into gear really bad. Also seems to not move very much when giving it gas. Haven't really taken it for a drive because I'm worried that the transmission is going to blow up. I find it really odd that this problem occurred at the same time as the starting issue. Is there any way that this isn't just a coincidence? I checked the fluid level and it looks good. The only thing that I can think of that I touched was the emergency transmission release thing (the slot that you put your key into, so that you can shift the transmission without having power). Is it possible that is related to the issue?
wpgredteg is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2010, 05:29 PM   #23
Raising the bar
 
RonJ@HT's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Houston, Texas
Posts: 35,854
iTrader Rating: (0)
Default Re: Car Not Starting! 40A hood fuse for ignition switch keeps blowing

Quote:
Originally Posted by wpgredteg View Post
Actually I was able to find out that the aftermarket alarm/remote starter was the issue.
The alarm system must have tapped into the Blk/Wht wire running between the ignition switch and A/T gear position switch.
__________________
Don't guess, troubleshoot

Technical links:
FAQs sticky...CEL Codes...Spark diagnosis...
Testing Fuses...Fuse 15 TSB...Cleaning the IACV or FITV

92-00 Civic Forum Rules
RonJ@HT is online now   Reply With Quote
Old 10-17-2010, 06:19 PM   #24
Honda-Tech Member
 
wpgredteg's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Winnipeg, Manitoba, Canada
Posts: 159
iTrader Rating: (0)
Default Re: Car Not Starting! 40A hood fuse for ignition switch keeps blowing

But the transmission is still very harsh when I shift into drive or reverse. Where do you suggest I look to fix this. I really do appreciate all your replies. They have been very helpful
wpgredteg is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2010, 06:21 PM   #25
Raising the bar
 
RonJ@HT's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Houston, Texas
Posts: 35,854
iTrader Rating: (0)
Default Re: Car Not Starting! 40A hood fuse for ignition switch keeps blowing

Quote:
Originally Posted by wpgredteg View Post
But the transmission is still very harsh when I shift into drive or reverse. Where do you suggest I look to fix this.
Is the idle abnormally high?

Is the ATF level low or old?

Any CEL codes?
__________________
Don't guess, troubleshoot

Technical links:
FAQs sticky...CEL Codes...Spark diagnosis...
Testing Fuses...Fuse 15 TSB...Cleaning the IACV or FITV

92-00 Civic Forum Rules
RonJ@HT is online now   Reply With Quote
 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
94 integra RS won't crank bike123 Acura Integra 3 02-16-2014 07:51 AM
98 civic: Ignition, over heating, and cooling fan problems. Help! 5pointer Honda Civic/Del Sol (1992 - 2000) 5 11-27-2012 05:34 PM
50A igniton fuse keeps blowing Teggerson Tech/Misc 5 12-19-2011 01:04 AM
$50 to the person with the info to get my car started Blk00EJ8 Honda Civic/Del Sol (1992 - 2000) 164 11-26-2006 04:21 PM
Blown 50a ignition fuse bosco500 Acura Integra Type-R 2 06-13-2005 11:52 PM


Tags
40a, blow, blown, blows, car, civic, fuse, honda, hondatech, idle, ignition, jump, start, starting, switch

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



Join Honda-Tech.com

All times are GMT -8. The time now is 06:07 PM.



2014 Copyright, InternetBrands Inc.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.

Honda and the Honda marquee are registered trademarks of the American Honda Motor Company, Inc. Neither American Honda Motor Company nor its subsidiaries or affiliates shall bear any responsibility for Honda-Tech.com content, comments, or advertising. Honda-Tech.com is not affiliated with American Honda Motor Company in any way. American Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse Honda-Tech.com in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.
Emails & Contact Details