93 accord loss of power but runs normal no cel - Honda-Tech

Go Back   >
Log In 


93 accord loss of power but runs normal no cel

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 02-20-2009, 06:24 PM   #1
Member
Thread Starter
 
7808's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: 554, MN
Posts: 1,901
Default 93 accord loss of power but runs normal no cel

my 93 accord LX with lots of miles recently one day felt slow, it feels normal under 3k rpms but after that it doesnt feel like it has much more power, it feels like im only able to use about %40 throttle. it takes longer to get up ramps and merge into traffic is damn near unsafe now. it feels like a civic dx.

it doesnt hesitate, run shitty, or smoke, none of that. i feel plenty of pressure from the exhaust so i dont think its the cat clogged. there is no cel. anyone?
7808 is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2009, 07:37 AM   #2
Member
Thread Starter
 
7808's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: 554, MN
Posts: 1,901
Default Re: 93 accord loss of power but runs normal no cel

no one huh? ht is wack
7808 is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2009, 08:19 AM   #3
Honda-Tech Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Albuquerque
Posts: 1,203
Default Re: 93 accord loss of power but runs normal no cel

Sounds to me like a plugged cat or intake restriction. Check your intake and unbolt front of your cat, and then take it for a test drive.
92civlude is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2009, 10:04 AM   #4
Honda-Tech Member
 
P_Adams's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: New England, USA
Posts: 6,456
Default Re: 93 accord loss of power but runs normal no cel

Quote:
Originally Posted by 7808 View Post
my 93 accord LX with lots of miles recently one day felt slow, it feels normal under 3k rpms but after that it doesnt feel like it has much more power, it feels like im only able to use about %40 throttle. it takes longer to get up ramps and merge into traffic is damn near unsafe now. it feels like a civic dx.

it doesnt hesitate, run shitty, or smoke, none of that. i feel plenty of pressure from the exhaust so i dont think its the cat clogged. there is no cel. anyone?
IF there is no corresponding "Check Engine" lamps:

Clogged Catalytic Converter.

This can sometimes be checked with a vacuum gauge attached to the intake plenum.
The engine should be able to maintain 18+ inches of vacuum with no load thru the entire throttle range. If the vacuum should start dropping with more throttle application, an exhaust restriction is indicated.

P
P_Adams is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2009, 12:58 AM   #5
Member
Thread Starter
 
7808's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: 554, MN
Posts: 1,901
Default Re: 93 accord loss of power but runs normal no cel

wouldnt there be not much exhaust comming out the tail pipe if my cat was clogged? i get plenty from there and also a pre-cat exhaust hole i dont think the exhaust is restricted and i dont want to try and check because its so rusty
7808 is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2009, 01:02 AM   #6
Member
Thread Starter
 
7808's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: 554, MN
Posts: 1,901
Default Re: 93 accord loss of power but runs normal no cel

Quote:
Originally Posted by P_Adams View Post
IF there is no corresponding "Check Engine" lamps:

Clogged Catalytic Converter.

This can sometimes be checked with a vacuum gauge attached to the intake plenum.
The engine should be able to maintain 18+ inches of vacuum with no load thru the entire throttle range. If the vacuum should start dropping with more throttle application, an exhaust restriction is indicated.

P
i dont understand that.. every turbo car ive had the vac goes to 0 as the throttle is opened... im sure this will do the same
7808 is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2009, 03:36 AM   #7
Honda-Tech Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Rhode Island
Posts: 66
Default Re: 93 accord loss of power but runs normal no cel

try to advance your ignition timing.
spoon3rdgen is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2009, 04:28 PM   #8
Member
Thread Starter
 
7808's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: 554, MN
Posts: 1,901
Default Re: 93 accord loss of power but runs normal no cel

why
7808 is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2009, 05:06 PM   #9
Honda-Tech Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Albuquerque
Posts: 1,203
Default Re: 93 accord loss of power but runs normal no cel

Check your cat. unbolt the 3 14mm nuts at the front of the cat and drive it.
92civlude is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2009, 07:10 PM   #10
Member
Thread Starter
 
7808's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: 554, MN
Posts: 1,901
Default Re: 93 accord loss of power but runs normal no cel

thats easy to say when your in albequerquwrewrew here in MN everything older then 00' is RUSTED TO SH IT

like i said before, theres a large hole before and after the cat and both have plenty of exhaust comming out of them

stupid..
7808 is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2009, 08:12 PM   #11
Member
Thread Starter
 
7808's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: 554, MN
Posts: 1,901
Default Re: 93 accord loss of power but runs normal no cel

well the cat is not clogged i tried and you guys were wrong like i figured, honda tech sucks like i remember
7808 is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2009, 08:47 PM   #12
Honda-Tech Member
 
CBL9's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Rochester, NY
Posts: 348
Default Re: 93 accord loss of power but runs normal no cel

Classic case of clogged EGR Ports. Do a search on here, there is a write up on a DIY, hope you have patience or are willing to pay a mechanic a butt load in labor (I made that mistake 2 years ago, not fully understanding he was charging me 12 hours of labor or something like that...) GL, I noticed symptoms around 175K, had the work done at 177K, the CEL will come on eventually, yours might not be that bad yet. It happened at EVERY stoplight for me, its scary as cars behind you are speeding up faster than you, and its sort of out of your control as you have the pedal almost floored, and yet it doesn't really go anywhere.
CBL9 is offline   Reply With Quote
Old 02-28-2009, 08:04 PM   #13
Honda-Tech Member
 
sublime423's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: NORTH TEXAS
Posts: 107
Default Re: 93 accord loss of power but runs normal no cel

Quote:
Originally Posted by 7808 View Post
well the cat is not clogged i tried and you guys were wrong like i figured, honda tech sucks like i remember
doesn't suck as much as that **** box you couldn't pass a steam roller in. Have a nice day.
sublime423 is offline   Reply With Quote
Old 02-28-2009, 08:38 PM   #14
Honda-Tech Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Albuquerque
Posts: 1,203
Default Re: 93 accord loss of power but runs normal no cel

Quote:
Originally Posted by 7808 View Post
thats easy to say when your in albequerquwrewrew here in MN everything older then 00' is RUSTED TO SH IT

like i said before, theres a large hole before and after the cat and both have plenty of exhaust comming out of them

stupid..
Hey, Im the guy from albeqquewwauew Ha Ha. Check your intake! Ive seen mice make nests in the air cleaner housings and plug them up. But in your case being from Mini soda, Beavers.
92civlude is offline   Reply With Quote
Old 02-28-2009, 08:41 PM   #15
Honda-Tech Member
 
zak88lx's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Canada
Posts: 37
Default Re: 93 accord loss of power but runs normal no cel

Quote:
Originally Posted by 92civlude View Post
Check your intake! Ive seen mice make nests in the air cleaner housings and plug them up. But in your case being from Mini soda, Beavers.
LOL, thanks for the laugh.

Zak
zak88lx is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2009, 05:24 PM   #16
Junior Member
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 60
Default Re: 93 accord loss of power but runs normal no cel

get a tune up. spark plugs, wires, cap, rotor, distributor, air filter. clean ur throttle body, egr valve.
CG6Accord8o1 is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2009, 03:42 PM   #17
Member
Thread Starter
 
7808's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: 554, MN
Posts: 1,901
Default Re: 93 accord loss of power but runs normal no cel

seriously, the stuff you guys are telling me are common knowledge, its somthing else.. well i guess egr could be a possibility but i doubt it

the best way to discribe the car, is it feels like the throttle is only opening half way, but ive checked and its not the case.. half throttle at low rpms feels normal, but doesnt cut it at higher rpms, if you get what im saying, feels like the engine is "holding back" past 3k but its still smooth no back fires or hesistations
7808 is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2009, 03:52 PM   #18
Honda-Tech Member
 
sublime423's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: NORTH TEXAS
Posts: 107
Default Re: 93 accord loss of power but runs normal no cel

I know whats wrong but you're an ******* so, figure it out on your own or bite the bullet and pay someone to fix it.
sublime423 is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2009, 04:42 AM   #19
Junior Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 68
Default Re: 93 accord loss of power but runs normal no cel

EGR ports
91EX4dr is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2009, 06:58 AM   #20
New User
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 2
Default Re: 93 accord loss of power but runs normal no cel

Quote:
Originally Posted by sublime423 View Post
I know whats wrong but you're an ******* so, figure it out on your own or bite the bullet and pay someone to fix it.
I must agree with you,
but check you vac lines and cle you EGR and ports. you be surprise how many time I said "Common knowledge". I just had a similar problem in my accord H22 and it was a AIB vac line broken.
Zrookie is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2009, 07:29 AM   #21
Junior Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: East TN
Posts: 13
Default Re: 93 accord loss of power but runs normal no cel

Is it automatic or manual?
westsidehonda is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
vtec working properly? notned22 Honda Accord (1990 - 2002) 3 04-28-2016 07:51 AM
Lights pulsating and obd2 code p1298 (eld) a1320honda Honda Civic / Del Sol (1992 - 2000) 7 07-22-2015 04:43 PM
2000 Accord V6 Fuel/Ignition problems. K'netic Honda Accord (1990 - 2002) 10 07-03-2015 07:37 AM
Something Wrong and making me mad please help Redprelude98 Honda Prelude 19 01-26-2009 08:26 PM
90 civic loses power 93SiHB Honda CRX / EF Civic (1988 - 1991) 5 07-31-2006 12:17 PM


Tags
1993, 91, accord, acord, code, egr, honda, hondatech, location, los, loss, port, power, runs, smooth, test

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 01:05 PM.



Honda and the Honda marquee are registered trademarks of the American Honda Motor Company, Inc. Neither American Honda Motor Company nor its subsidiaries or affiliates shall bear any responsibility for Honda-Tech.com content, comments, or advertising. Honda-Tech.com is not affiliated with American Honda Motor Company in any way. American Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse Honda-Tech.com in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.