Go Back   Honda-Tech > Honda and Acura Model-Specific Technical Forums > Acura Integra
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


Welcome to Honda-Tech!
Welcome to Honda-Tech.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Honda-Tech community today!


Reply
 
 
 
submit to reddit
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 08-30-2007, 08:04 PM   #1
Honda-Tech Member
 
THE LORD OF CHAOS's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: SPOOLING @ 18 PSI
Posts: 1,235
iTrader Rating: (2)
Default car wont start, electric humming noise comming from engine bay.

my car wont start up. it is a 96 ls. it turns over easy but wont fire..i checked spark and that is fine, and i am getting fuel. i need to check the timing next, but the strange thing is once i crank it over a couple of times and leave the key in the ON position i get this electric humming noise from either the firewall side of the engine bay or the intake mainfold. i cant tell it is hard to pinpoint. i have never heard this before, and if my timing turns out to be ok i really dont know what else it could be but this weird noise has to have somthing to do with it. anybody have any suggestions??

oh ya and i am not getting any cel's
__________________
DC Squad Member # 0323
THE LORD OF CHAOS is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2007, 09:25 AM   #2
Honda-Tech Member
 
THE LORD OF CHAOS's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: SPOOLING @ 18 PSI
Posts: 1,235
iTrader Rating: (2)
Default Re: car wont start, electric humming noise comming from engine bay. (THE LORD OF CHAOS)

bump i need some answers!!!
__________________
DC Squad Member # 0323
THE LORD OF CHAOS is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2007, 11:10 AM   #3
 
bcrosby51's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Des Moines, Iowa, US
Posts: 121
iTrader Rating: (0)
Default Re: car wont start, electric humming noise comming from engine bay. (THE LORD OF CHAOS)

My car did the exact same thing. Did it just hum for a few seconds then stop? Ended up needing a new coil and distributor.
bcrosby51 is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2007, 11:28 AM   #4
Honda-Tech Member
 
THE LORD OF CHAOS's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: SPOOLING @ 18 PSI
Posts: 1,235
iTrader Rating: (2)
Default Re: car wont start, electric humming noise comming from engine bay. (bcrosby51)

it sounds like a the kind of noise a transformer emits, and it continues until i turn the key to the OFF position. it will have to remove the distributor and check it out
__________________
DC Squad Member # 0323
THE LORD OF CHAOS is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2007, 12:01 PM   #5
Honda-Tech Member
 
THE LORD OF CHAOS's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: SPOOLING @ 18 PSI
Posts: 1,235
iTrader Rating: (2)
Default Re: car wont start, electric humming noise comming from engine bay. (bcrosby51)

Quote:
Originally Posted by bcrosby51
My car did the exact same thing. Did it just hum for a few seconds then stop? Ended up needing a new coil and distributor.
were u getting spark though?
__________________
DC Squad Member # 0323
THE LORD OF CHAOS is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2007, 01:07 PM   #6
Not now Chief, I'm in the F'n zone!
 
Code's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: U.S.A.
Posts: 1,200
iTrader Rating: (0)
Default Re: car wont start, electric humming noise comming from engine bay. (THE LORD OF CHAOS)

The hum could be your fuel pump
__________________
Tits or GTFO
Code is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2007, 01:49 PM   #7
B*a*n*n*e*d
 
Join Date: Nov 2002
Location: Illinois
Posts: 17,216
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to RCautoworks
Default Re: car wont start, electric humming noise comming from engine bay. (Code)

How did you check for fuel ? Did you take off the injectors to see if there firing ? You only need 3 things to start a car, fuel, spark, and compression. I doubt you lost all your compression unless your timing belt broke.
RCautoworks is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2007, 04:03 PM   #8
Honda-Tech Member
 
THE LORD OF CHAOS's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: SPOOLING @ 18 PSI
Posts: 1,235
iTrader Rating: (2)
Default Re: car wont start, electric humming noise comming from engine bay. (RCautoworks)

Quote:
Originally Posted by RCautoworks
How did you check for fuel ? Did you take off the injectors to see if there firing ? You only need 3 things to start a car, fuel, spark, and compression. I doubt you lost all your compression unless your timing belt broke.
i didnt check every injector but i can hear the fuel pump prime and i smell gas after i crank it a few times. inspecting the injectors is a good idea though.
__________________
DC Squad Member # 0323
THE LORD OF CHAOS is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2007, 05:20 PM   #9
 
bcrosby51's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Des Moines, Iowa, US
Posts: 121
iTrader Rating: (0)
Default Re: car wont start, electric humming noise comming from engine bay. (THE LORD OF CHAOS)

did you get your car running?
bcrosby51 is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2007, 06:11 PM   #10
Honda-Tech Member
 
THE LORD OF CHAOS's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: SPOOLING @ 18 PSI
Posts: 1,235
iTrader Rating: (2)
Default

nope i am on vacation for a week, so i havent even had a chance to look at it since i posted this the other day.
__________________
DC Squad Member # 0323
THE LORD OF CHAOS is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2007, 08:02 PM   #11
Honda-Tech Member
 
THE LORD OF CHAOS's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: SPOOLING @ 18 PSI
Posts: 1,235
iTrader Rating: (2)
Default

update:

i found out what was making the humming noise, it was the iac valve. i disconnected the iac connector and the noise stopped. i am going to remove it and inspect it further. if this was malfunctioning would it not allow the car to start??


Modified by THE LORD OF CHAOS at 10:43 PM 9/10/2007
__________________
DC Squad Member # 0323
THE LORD OF CHAOS is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2007, 08:20 PM   #12
Honda-Tech Member
 
g2daturbo's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: CT, USA
Posts: 452
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to g2daturbo
Default Re: (THE LORD OF CHAOS)

iac wouldnt keep the car from starting... check for spark, distributors are very common problem and then next main fuel relay but that would mean u wouldnt get any fuel.. check for spark and make sure ur timing belt didnt break... let us know what you come up with so we can help u out
__________________
Ls Integra,
g2daturbo is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2007, 08:45 PM   #13
Honda-Tech Member
 
THE LORD OF CHAOS's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: SPOOLING @ 18 PSI
Posts: 1,235
iTrader Rating: (2)
Default Re: (g2daturbo)

the timing belt is not broken, and im getting spark. i could smell gas earlier, but didnt take off the line and check yet. i will do that and if it is good then i am planning on checking the main relay next.
__________________
DC Squad Member # 0323
THE LORD OF CHAOS is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2007, 09:01 PM   #14
Honda-Tech Member
 
JasonST's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Ferndale, WA, USA
Posts: 1,276
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to JasonST
Default Re: (THE LORD OF CHAOS)

Main relay should be farely easy to check for. Turn ur key to the on position and while under ur engine bay and see if u can hear a hissing sound coming from the fuel line, it should hiss for about 2-3 seconds then stop, that'l let ya know if ur fuel line is priming or not.
__________________
00 Ap1 Berlina Black s2000
98 Integra Gsr- H22a, I/H/E.

Quote:
Originally Posted by Finest
VTEC makes everything possible.
JasonST is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2007, 01:46 PM   #15
Honda-Tech Member
 
g2daturbo's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: CT, USA
Posts: 452
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to g2daturbo
Default Re: (JasonST)

i know with the da's if the main relay is bad the check engine light comes on when u turn the key and usually it clicks off but if the relay is bad is will stay on...
__________________
Ls Integra,
g2daturbo is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2007, 09:19 PM   #16
Honda-Tech Member
 
THE LORD OF CHAOS's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: SPOOLING @ 18 PSI
Posts: 1,235
iTrader Rating: (2)
Default Re: (g2daturbo)

i checked the distributor's ckp/tdc/cyp resistances and found something interesting. the spec for a 96 year model is 500-1k ohms. i got 370 ohms across the board. i am guessing that may be my problem. i havent checked the coil resistances yet but i plan to do that tomorrow. Click the image to open in full size.
__________________
DC Squad Member # 0323
THE LORD OF CHAOS is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2007, 10:28 AM   #17
Honda-Tech Member
 
THE LORD OF CHAOS's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: SPOOLING @ 18 PSI
Posts: 1,235
iTrader Rating: (2)
Default Re: (THE LORD OF CHAOS)

replaced the distributor and still not working.
__________________
DC Squad Member # 0323
THE LORD OF CHAOS is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2007, 10:39 AM   #18
Honda-Tech Member
 
takeit's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 15
iTrader Rating: (0)
Default Re: (THE LORD OF CHAOS)

Quote:
Originally Posted by THE LORD OF CHAOS
i found out what was making the humming noise, it was the iac valve. i disconnected the iac connector and the noise stopped. i am going to remove it and inspect it further. if this was malfunctioning would it not allow the car to start??
What was wrong with the iac valve?
im asking because im getting the same sound, did you end up replacing the valve also?
__________________
WTB: Black leather back seats for 4-door integra

DailyDriver: 2000 integra gsr sedan
FS: 1997 Prelude auto-man green/tan
Wrecked: 4th gen honda accord cpe
Sold: 20th AE GTi
takeit is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2007, 11:17 AM   #19
Honda-Tech Member
 
THE LORD OF CHAOS's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: SPOOLING @ 18 PSI
Posts: 1,235
iTrader Rating: (2)
Default Re: (takeit)

Quote:
Originally Posted by takeit

What was wrong with the iac valve?
im asking because im getting the same sound, did you end up replacing the valve also?
i didnt find anything wrong with the iac valve. i removed it cleaned and operated the valve and it opened and closed just fine. it seems to be a symptom of something else that i havent figured out yet. Click the image to open in full size.

__________________
DC Squad Member # 0323
THE LORD OF CHAOS is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2007, 06:50 PM   #20
 
tamparacer's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: tampa, fl, usa
Posts: 149
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to tamparacer
Default Re: (THE LORD OF CHAOS)

When, how did the no start issue start? Did you just park it one day and the next time you went to start it it wouldn't fire, or were you messing with it in between when it was working and not working?

Have you had your plug wires off & Are you positive they are in the correct firing order?
Have you pulled the plugs and inspected them after cranking to see if they are wet with gas?
Maybe a bad head gasket, check for coolant on the plugs while you have them out. Plugs with coolant don't work well.
Have you tried to check for spark at the plugs while they are out?
__________________
My Cars......[url="http://www.cardomain.com/id/toond"]http://www.cardomain.com/id/toond[/url]
98 EK Hatch w/built GSR Turbo---00 DC2 GSR IHE Daily Driver---95 DC2 LS SE undergoing DC5-S conversion----93 Toyota Pickup Daily Driver, until the Supra Turbo Swap!--86 Jaguar XJ6, The "next big project" [img]http://images.honda-tech.com/set1/smile/emsmile.gif[/img]
tamparacer is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2008, 12:22 AM   #21
Honda-Tech Member
 
tekstyle's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: ca
Posts: 1,794
iTrader Rating: (0)
Default Re: (tamparacer)

i am having hte same problem. getting, fuel, spark, and crank turns over. but I have a VERY rough idle if any idle at all. My IACV is humming. I just performed a motor swap. I was able to idle for 10 seconds so i know my timing belt is good, my wires are in the right firing order, and my engine harness is not shorted, and my ECU is working fine. I get a solid CEL with teh service connector jumped.

I am really starting to think the humming is a bad IACV coil. I hear the clicking, but it might not be working right. one was a fire recovered unit, the other i have came off another motor I own that had difficult cold starts 20% of the time.

any suggestions?
tekstyle is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2008, 09:23 AM   #22
Junior Member
 
GrnZ's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Joliet, IL, US
Posts: 148
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to GrnZ
Default

Im experiencing this also, when i put me ear next to the hole in the passenger side fender its louder but it may just be echoing. Where is this humming coming from?
GrnZ is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2008, 06:44 PM   #23
Honda-Tech Member
 
DaKINE-Ek's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: So Cal where old pople try to race you, U.S.A
Posts: 2,109
iTrader Rating: (0)
Send a message via AIM to DaKINE-Ek
Default Re: (GrnZ)

did any of you ever solve your problem?
__________________
sold to bought from: ekx4, syduck, el_carlos, chunty butt kevin, jimmhatch, its me david, ophdehEEEzy, EeeJayEight, MildWater, dubs97integ, Goal_Kar

DaKINE-Ek is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2008, 07:47 PM   #24
Honda-Tech Member
 
THE LORD OF CHAOS's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: SPOOLING @ 18 PSI
Posts: 1,235
iTrader Rating: (2)
Default

i forgot about this post. i performed a compression test and found out that i had adjusted the valves a bit too tight.
__________________
DC Squad Member # 0323
THE LORD OF CHAOS is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2008, 06:57 PM   #25
Junior Member
 
brokenef8's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: So Cal, CA
Posts: 324
iTrader Rating: (0)
Default Re: (THE LORD OF CHAOS)

bump for an old post...but did you ever figure out what was wrong?
brokenef8 is offline   Reply With Quote
 
 
 
submit to reddit
Reply

Tags
2003, accord, bay, buzzing, car, coming, electrical, engine, fuel, gsr, honda, humming, noise, relay, ruckus, sound, starting, weird

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Humming sound in EB jonyi27 Acura Integra 0 03-10-2014 11:27 AM
01 civic engine cranks but won't start egb16civic Honda Civic (2001 - 2005) 12 07-21-2013 11:45 AM
Another car wont start thread :x Lasky Honda Civic/Del Sol (1992 - 2000) 4 04-02-2010 06:37 AM
Bent rear trailing arm? chadmasterc Suspension & Brakes 3 01-18-2007 07:03 PM
Flywheel noise? hum, whine... akira712 Tech/Misc 1 05-07-2006 12:42 PM



All times are GMT -8. The time now is 04:18 PM.



2014 Copyright, InternetBrands Inc.
Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.

Honda and the Honda marquee are registered trademarks of the American Honda Motor Company, Inc. Neither American Honda Motor Company nor its subsidiaries or affiliates shall bear any responsibility for Honda-Tech.com content, comments, or advertising. Honda-Tech.com is not affiliated with American Honda Motor Company in any way. American Honda Motor Company does not sponsor, support, or endorse Honda-Tech.com in any way. Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.
Emails & Contact Details